18 juli 2012 In de media

Hitte als grootste tegenstander

Vitesse ruikt in Bulgarije kansen tussen kogelvrije vesten. Morgen (donderdag) maakt Vitesse een opmerkelijke rentree op de Europese velden.
De Arnhemmers treffen direct een gevaarlijke tegenstander. Bij Lokomotiv Plovdiv schieten ze vooral buiten de lijnen met scherp,

12-12-2002. Een mooie huwelijksdatum, zo op het eerste gezicht. Het was tevens de dag dat Vitesse op Anfleld met 1-0 van Liverpool verloor. Na de eerdere 0-1 nederlaag in eigen huis betekende dat destijds Exit Europa onder leiding van Mike Snoei. De man die na de zege van een ronde eerder op Werder Bremen nog even als Mike Meis- termacher door het leven ging. Daarna stortte Vitesse definitief in door de gevolgen van de ondergang van het imperium van Karel Aalbers. Tien jaar later keert Vitesse zowaar weer terug op het Europese podium.

Er is een nieuwe sterke man opgestaan, met gigantische ambities. Vitesse werd Viteski. De eerste Nederlandse club die werd opgekocht door een buitenlandse investeerder. In 2010 ging de boedel voor een prikkie naar de Georgiër Merab Jordania. Miljoenen werden al geïnvesteerd in spelers en trainingsaccommodatie. De grenzen houden niet op achter Zevenaar. En dus gaat Vitesse nu al binnen twee jaar de grens over, naar Bulgarije om precies te zijn. De komende weken kunnen wedstrijd 37 en 38 in Europa bijgeschreven worden op de palmares van de oude diva uit 1892. Vitesse speelt morgen, donderdag 19 juli, tegen Lokomotiv Plovdiv in de tweede voorronde van de Europa League.

De Arnhemmers reizen onder leiding van de net aangestelde trainer Fred Rutten met een eigen charter naar Sofia. De club liet de ambities blijken door meteen maar een persreis te organiseren. Oude tijden herleven voor de verslaggevers van de plaatselijke kranten. Vanuit Sofia gaat het naar Lovec. Lovec? Ja, inderdaad Lovec, aangezien het stadion van Plovdiv in de steigers staat, moet de tegenstander uitwijken. Waardoor een deel van het thuisvoordeel voor de Bulgaren al wegvalt.

De grootste tegenstander van Vitesse kon nog weieens de hitte worden. Temperaturen van rond de veertig graden zijn momenteel eerder regel dan uitzondering. Rutten wilde er niet eens over praten. ‘We zijn een professionele ploeg, ik verwacht van mijn spelers dat ze het gras opvreten.’ Enfin, u kent de teksten.
Aanvallend is er in ieder geval genoeg te kiezen. Wedstrijden tegen amateurs zeggen weinig, maar het was goed te zien dat Jonathan Reis de eerste drie oefenwedstrijden persoonlijk de score opende. Afgelopen zaterdag was er voor het eerst wat tegenstand van de semiprofs van FC Den Bosch. Prompt kwam Vitesse met 2-0 achter. Maar Reis poetste samen met Mike Havenaar en Wilfried Bony een 2-0 achterstand weg: 2-3. Tegen Plovdiv kan het zomaar eenzelfde scenario worden. Vitesse is allerminst klaar.

De tijden dat een trainer aan de voorbereiding begon met zijn definitieve selectie zijn voltooid en verleden. Zeker bij internationaal handelshuis Vitesse. Welke spelers er op het veld staan, weet je nooit helemaal zeker in Arnhem. Vorige week vertrok Alexan- der Büttner voor vele miljoenen naar Southamp- ton. Maar ook werd vanuit Rusland nadrukkelijk gehengeld naar spierbundel Wilfried Bony.

Op het veld zagen we ineens Ismaïl Aisatti. ‘Dit voelt ook een beetje als buitenland! Voor hem ligt er een contract klaar. Hij hoeft alleen nog even te tekenen. Maar ook de bijna vergeten Si- mon Cziommer trainde mee. De Duitse oud-speler van onder meer FC Twente, Schalke 04, Roda JC, AZ en FC Utrecht maakte zelfs zijn opwachting in een wedstrijd. Langs de lijn werd wel duidelijk dat er nog wat aankopen in het vat zitten. Dat kunnen er zomaar nog een stuk of vijf zijn. Geld is geen probleem.

Kortom: de wedstrijd tegen Plovdiv komt erg vroeg, met alle gevaren van dien. Toch kan Vitesse normaal gesproken alleen van zichzelf verliezen tegen de laagvliegers uit Bulgarije.

Gevaar is er vooral te verwachten buiten de lijnen daar in het wilde oosten. In de afgelopen zeventien jaar werden liefst zes voorzitters van de Bulgaarse club vermoord. Voorzitter van Plovdiv is geen erebaantje. George Kala- patirov, Georgi Prodanov, Petar Petrov, Nicolaï Popov, Georgi Iliev en Alexander Tasev kwamen allemaal onder verdachte om-standigheden om het leven. Prodanov was de enige die niet werd neergeschoten. Hij verongelukte nadat de remleidingen van zijn auto waren doorgesneden. Geen van de moorden is ooit opgelost.

Wie veel reist kan veel vertellen. Vitesse zal in Bulgarije weer een mooi hoofdstuk kunnen gaan toevoegen aan de toch al zo woelige geschiedenis. Over kogelvrije vesten en kansen in Bulgarije bijvoorbeeld. Hoe dan ook: de datum waarop de club via de achterdeur weer terugkeerde op het Europese podium staat al vast: 19-07-2012.

Voetbal International magazine week 29

Hoofdsponsor: