30 april 2019 In de media

Hoe de tussenstap bij Vitesse van grote waarde was bij Mount’s weg naar de top

Bij Chelsea is men zeer optimistisch over de kans dat Mason Mount goed genoeg wordt om het middenveld de komende jaren te gaan leiden.
Toen Mount in oktober 2018 voor het eerst werd opgeroepen voor de Engelse nationale ploeg, kreeg de fanschare van Chelsea alvast een klein voorproefje van zijn mogelijkheden. In Nederland liet hij al een goede indruk achter bij Vitesse, maar dat gebeurde buiten het zicht van de supporters die gewend zijn aan het zien van wereldsterren als N'Golo Kanté en vroeger Frank Lampard en Claude Makélélé.

Dit seizoen speelt Mount dichter bij huis, want hij wordt verhuurd aan Derby County, waar Lampard tegenwoordig de scepter zwaait. Met die ploeg is de groeibriljant in de race om een ticket voor de Premier League, waar hij tot dusverre nog nooit een wedstrijd in speelde. Zodoende was een uitnodiging voor Engeland Onder-21 waarschijlijker geweest, maar bondscoach Gareth Southgate wil hem nu al bij zijn selectie hebben.

Hij wordt in dezelfde categorie geschaard als Jadon Sancho, Callum Hudson-Odoi en Phil Foden, om er maar een paar te noemen. Het toptalent was vroeger fan van Portsmouth, maar sloot zich op zesjarige leeftijd al aan bij de jeugdopleiding van Chelsea, terwijl ook zijn lievelingsclub en Southampton in de markt waren. "Bij Chelsea was het niveau totaal anders", memoreert de nu twintigjarige Mount in gesprek met Goal. "De jongens hier waren veel beter en het was de beste beslissing omdat ik hier zo veel heb kunnen leren."

Mount ontwikkelde zich met de jaren en droeg bij aan twee gewonnen FA Youth Cups en de UEFA Youth League en ook bij de Onder-23 bleek hij snel uitgeleerd. De club besloot dat een verhuurperiode het best was voor zijn ontwikkeling en Vitesse diende zich aan. Het werd een doorslaand succes. "Ik denk dat het de beste beslissing was die ik toen kon maken. Ik had een seizoen bij de Onder-23 in de benen en speelde bijna alles. Toen wist ik dat ik een stap moest maken, want nog een jaar in de jeugd zou me niet veel verder helpen."

Vitesse wel, zo beaamt Mount. "Het was een grote stap om naar Nederland te gaan. Ik was pas achttien jaar en moest me alleen zien te redden in een ander land. Het was een lastig besluit, maar nu ik er op terugkijk kan ik zeggen dat het de beste keuze is geweest. Ik heb daar zo veel geleerd", stelt de jongeling. Velen achtten hem in staat om vervolgens direct aan te sluiten bij de hoofdmacht van Chelsea, maar de clubleiding koos voor nog een tussenstap toen oud-speler Frank Lampard vroeg om hem te mogen huren.

Mount vindt het prima. Hij wordt door veel kenners vergeleken met Lampard en bij Derby heeft hij de ideale leerschool om zich voor te bereiden op het echte werk. "Ik denk dat er een enorm verschil is tussen de speler die ik twee jaar geleden was en nu. Ik heb na dit seizoen zo'n tachtig wedstrijden op mijn naam staan, speel nu in professionele competities en doe daar veel ervaring mee op", aldus de Engelsman.

"Ik heb nieuwe facetten aan mijn spel toegevoegd dankzij de kansen die ik krijg. Als kind was ik altijd tenger en in de jeugdopleiding was ik altijd het kleintje. Daar moet je mee om leren gaan als je tegen grotere spelers speelt. Daar had ik in de jeugdopleiding altijd al mee te maken en dat was ook de afgelopen twee seizoenen het geval, dus zo is mijn technisch vermogen toegenomen."

Mount blonk in de Eredivisie al uit met zijn vele goals en assists vanaf het middenveld. Daarmee toont hij over meer techniek te beschikken dan de meeste Engelse jongelingen en ook in de Championship etaleert hij zijn klasse. Ondanks tekende hij bij Derby County voor zijn eerste hattrick bij de 4-0 zege op Bolton Wanderers. Het werken met Lampard – die zelf ook veel scoorde vanaf het middenveld – lijkt zijn vruchten af te werpen.

"Frank was een voorbeeld voor me toen hij nog actief was als speler bij Chelsea. Nog altijd probeer ik te doen wat hij deed als middenvelder. Als het aankomt op scoren als middenvelder, kijk je automatisch naar Frank Lampard als zijnde rolmodel. Al op de eerste dag van onze samenwerking had hij het erover hoe we druk zouden zetten om zo veel mogelijk te scoren. Dat is zijn filosofie. We willen ook met bal goed zijn, maar als we hem verliezen, begint het jagen direct."

Mount heeft hierin een belangrijke rol gekregen van zijn oefenmeester. "Ik probeer voorop te gaan bij het druk zetten. Ik sta op een ideale positie om te pressen vanuit het middenveld en mijn teamgenoten volgen direct. Het geeft ons een goede kans om de bal snel terug te veroveren. Daar werken we hard aan en we blijven het hele seizoen zo doorgaan", vervolgt Mount, die met Derby County afstevend op de play-offs.

De middenvelverder ziet Lampard als een voorbeeld, maar hij kijkt zeker ook naar anderen om zichzelf aan te spiegelen. "Ik keek veel naar Luka Modric toen hij nog bij Tottenham Hotspur speelde en ook Iniesta was een inspiratiebron in zijn topjaren bij Barcelona. Het tiki-taka beheerst hij zo goed. Ik keek altijd naar hem op YouTube. Ook de wedstrijden volgde ik vaak. Die twee hebben een grote rol gespeeld in mijn groei als speler. Ik zie hen als voorbeelden."

Een andere inspiratiebron voor Mount is zijn vader. "Hij zei me elke training te beleven alsof het de laatste keer is dat ik voetbal. Het gaat erom dat ik anderen altijd een stap voor moet zijn", betoogt de Engelsman, die bij Derby in een seizoen tijd is uitgegroeid tot sterspeler, zoals hem dat eerder ook al bij Vitesse lukte. "Het zou zo veel voor mij betekenen als we nu promoveren. Ik focus me volledig op het team, ook al ben ik dan een huurspeler. Ik wil de club helpen om te komen waar ze graag horen te zijn. Ik voel me onderdeel van deze club."

Indien hij de finale van de play-offs haalt, komt er ook weer een droom uit voor de middenvelder, die na dit seizoen vermoedelijk wel als vaste selectiespeler aan mag sluiten bij Chelsea. "Als we de finale halen, mogen we op Wembley spelen en dat is een droom voor iedere speler in Engeland. Het wordt erg spannend, want onze concurrenten staan dichtbij. We moeten gewoon blijven winnen en op onszelf focussen. Dan kunnen we de droom waarmaken."

Goal / Foto’s SV

Hoofdsponsor: