18 januari 2018 In de media

Hoe Mason Mount in de voetsporen wil treden van Terry en Lampard

Hij werd vorig seizoen nog verkozen tot Talent van het Jaar bij Chelsea en afgelopen zomer tot Beste Speler van het EK Onder 19, waar hij met Engeland zegevierde. Mason Mount (19), dinsdagavond matchwinner voor Vitesse tegen Sparta Rotterdam (0-1), is vastberaden om te slagen in Londen en wil via Vitesse in de voetsporen treden van John Terry en Frank Lampard.
Henk Fraser noemde hem eerder dit seizoen een supertalent. Maar dat supertalent bleef in de eerste weken na zijn overstap van Chelsea vooral op de bank in Arnhem, tot grote onvrede van Mount. Fraser liet weten dat de jonge Engelsman boos op hem was en zelfs oogcontact met hem meed. Fraser vond het mooi, die gretigheid. Hij gaf aan Mount rustig te willen brengen. Nu is hij een vaste waarde. In de eerste seizoenshelft liet Mount geregeld zien waarom Chelsea veel vertrouwen in hem heeft. Zo maakte hij een bijzonder fraaie goal tegen PSV. En dat in zijn debuutseizoen bij de senioren. Als achttienjarige kwam hij vorig seizoen uit voor Chelsea Onder 23. Uit handen van zijn trainer Jody Morris, ex-speler van Chelsea, ontving hij de prijs voor Talent van het Jaar bij Chelsea. Mount wist toen al dat hij in de zomer naar Vitesse zou verhuizen, zoals vele andere Chelsea-huurlingen in het verleden. 

CHELSEA-CLAN
Fankaty Dabo, Charlie Colke en Matt Miazga kent hij van Chelsea. Net als Mokhtar Ali, door Vitesse definitief overgenomen van Chelsea. Mount sprak met hen voor zijn overstap naar Arnhem. “Ze waren allemaal heel enthousiast over Vitesse", zegt Mount in de nieuwe ELF Voetbal. "Mokhtar was hier vorig seizoen ook al en Fankaty en Charlie zeiden dat het niveau van de trainingen hoog was. Vitesse is voor mij een mooie stap. De Eredivisie is een mooie competitie, waarin veel op techniek wordt gevoetbald. Dat bevalt mij wel. Omdat Vitesse en Chelsea zo’n goede band hebben wist ik in de loop van vorig seizoen al dat de kans groot zou zijn dat ik in de zomer naar Vitesse zou gaan. Ik keek er dus ook al naar uit en deed onderzoek naar de club.”

Toen zag je ongetwijfeld ook dat jouw landgenoot Lewis Baker in de afgelopen twee seizoenen succesvol was in Arnhem.
“Ja, inderdaad. Lewis heeft het goed gedaan bij Vitesse, de beker gewonnen en is belangrijk geweest met goals en assists. Hij is iets ouder dan ik, maar we zijn qua type speler te vergelijken. We zijn allebei technisch vrij sterk. Ik ben nog iets aanvallender dan Lewis. Mijn doel is om nog vaker te scoren dan ik heb gedaan. Dat is iets waar ik aan werk met de technische staf. Vaker in scoringspositie komen en koel blijven voor het doel. Dat gaat al steeds beter. Mijn eerste twee doelpunten maakte ik als invaller, maar gelukkig heb ik nu ook gescoord als basisspeler. Anders bleef ik die supersub, haha. Ik heb mijn draai eigenlijk wel gevonden bij Vitesse. Ik voel het vertrouwen van de staf.”

Wat wil je dit seizoen bereiken bij Vitesse?
“Het plan is dat ik hier een jaar speel en daarin hoop ik zoveel mogelijk minuten te maken. Alle ervaring die ik in Nederland opdoe is mooi meegenomen. Het liefst wil je elke wedstrijd winnen,maar je moet ook leren omgaan met verlies. De Europa League was daarom ook een mooi en leerzaam podium voor mij als achttienjarige. Je staat tegenover ervaren spelers uit Europese topcompetities. Het is voor mij het eerste seizoen tussen the big boys. Dat was in het begin even wennen. Fysiek is het zwaarder. Ik ben niet de grootste, sterkste jongen. Ik moet zorgen dat ik slimmer en sneller ben dan mijn tegenstanders. Ik houd me altijd voor: Neymar en Lionel Messi zijn ook niet de grootste of sterkste voetballers. Zij hebben andere specifieke kwaliteiten: snel draaien en langs tegenstanders glippen. Dat zit ook in mij.”

Zijn ze bij Chelsea tevreden over jouw ontwikkeling in Arnhem?
“Wat ik zo vanuit Londen hoor wel, ja. Chelsea heeft een team van analisten die alle huurlingen volgen en met ons bespreken hoe je het doet en wat beter kan. We krijgen wedstrijdbeelden doorgestuurd, waarna ze ook uitleggen hoe je bepaalde situaties kunt oplossen of een andere keuze kunt maken.”

Van alle spelers die op huurbasis van Chelsea naar Vitesse kwamen is uiteindelijk alleen Nemanja Matic, via een omweg (Benfica), uitgegroeid tot een vaste waarde in Chelsea 1. Hoe groot is de kans dat jij bij Chelsea 1 gaat spelen in de komende jaren?
“Ik weet dat het moeilijk wordt, maar ik heb er veel vertrouwen in dat ik ga slagen bij Chelsea. Ik weet nog dat mijn vader zei: ‘Zou je wel naar Chelsea gaan? Alleen John Terry is via de jeugdopleiding een vaste waarde geworden in het eerste elftal.’ Op mijn zesde mocht ik op proef komen bij Portsmouth, Southampton en Chelsea. Uiteindelijk besloten we met mijn familie dat ik het best naar Chelsea kon gaan. Toch blijft Portsmouth ook mijn club. Ze speelden niet zo lang geleden nog in de Premier League, maar zijn inmiddels afgedaald naar de League One. Ik ging vroeger vaak naar wedstrijden. Ik vond het altijd extra mooi wanneer Chelsea op bezoek kwam. Mijn favoriete speler was Frank Lampard. En Luka Modric vond ik ook bijzonder.Hij speelde dan met Spurs tegen Portsmouth. Het zou heel mooi zijn als ik ooit op het niveau van dat soort spelers kan komen. Ik heb nog wel een lange weg te gaan.”

ELF / Foto’s SV

Hoofdsponsor: