1 april 2020 In de media

Hoe nu verder? KNVB staat voor zware beslissing

Nu premier Mark Rutte dinsdagavond duidelijk heeft gemaakt dat er zeker tot 1 juni niet gevoetbald kan worden in het Nederlandse betaalde voetbal, staat de KNVB voor een moeilijke beslissing.
Wat moet er gebeuren met het restant van het seizoen 2019/20 in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie? We zetten de opties op een rijtje.

In de Eredivisie moeten nog acht volledige speelronden afgewerkt worden, terwijl er ook nog twee inhaalwedstrijden (FC Utrecht – Ajax en AZ – Feyenoord) te spelen zijn. Dan zijn er normaal gesproken nog play-offs om Europees voetbal, nacompetitievoetbal en een bekerfinale. In de Keuken Kampioen Divisie moeten voor de start van de nacompetitie nog negen speelronden afgewerkt worden.

Nu Rutte heeft benadrukt dat er tot 1 juni niet gevoetbald mag worden (hier was na de persconferentie van vorige week nog onduidelijkheid over), zit de KNVB met de handen in het haar. De UEFA wil dat alle competities uiterlijk 30 juni zijn afgelopen, mede omdat een dag later nieuwe contracten ingaan. Voor het Nederlandse voetbal lijkt dit nu simpelweg onhaalbaar. Overigens liet de UEFA al wel de deur op een kier voor competitievoetbal na 30 juni.

Vorige week liet de KNVB via voorzitter Just Spee nog weten dat het drie opties zag voor het restant van het seizoen: de competities uitspelen mét publiek, de competities uitspelen met een deel zonder publiek en een situatie waarbij je wedstrijden moet schrappen. 'Dat moet je dan intelligent doen, want dan ga je regels veranderen, terwijl het spel al bezig is. Dat zijn ingewikkelde vragen', aldus de voorzitter.Volume 90%
10:02
 
EEN BLIK OP DE MOGELIJKHEDEN

1. Volledige competitie uitspelen
De volledige competitie afronden in de maand juni lijkt onhaalbaar, óók omdat nog helemaal niet zeker is dat er vanaf 1 juni weer gevoetbald kan worden. Een zogenaamd voetbalfestival met iedere dag Eredivisie-voetbal, zoals analist Gary Neville onlangs voorstelde voor de Premier League, zou een oplossing kunnen zijn als de KNVB echt het hele seizoen wil uitspelen. Maar zo'n maximale inspanning na een minimale voorbereiding lijkt verre van ideaal.

2. Het seizoen inkorten
Het seizoen inkorten lijkt dan realistischer te zijn. In Italië wordt er bijvoorbeeld nagedacht om het voetbaljaar straks te hervatten met play-offs: voor de Scudetto, voor Europees voetbal en tegen degradatie. Dat de play-offs die in het huidige schema van de KNVB op de agenda staan nog afgewerkt kunnen worden, lijkt een utopie.

3. Doorvoetballen na 30 juni
Het hele seizoen uitspelen, wellicht zelfs in de huidige opzet, zou wel mogelijk moeten zijn als er na 30 juni doorgevoetbald kan worden. In de zomer zouden de Europese competities, waaronder ook de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie, dan afgemaakt kunnen worden. Voor deze optie is de KNVB afhankelijk van wat wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA hierover beslissen.

4. Een streep door het restant van het seizoen
Doorvoetballen na 30 juni brengt vanwege de contracten die aflopen of juist op 1 juli ingaan heel wat juridische moeilijkheden met zich mee. Ook de andere geschetste scenario's brengen heel wat haken en ogen met zich mee. Het doemscenario van een streep door dit seizoen lijkt daarom steeds dichterbij te komen. Maar ook dan moet de KNVB blijven puzzelen. Wordt er een kampioen uitgeroepen? Wie degraderen en wie promoveren er? Of beginnen de competities volgend seizoen op dezelfde manier als dit voetbaljaar? En wat gebeurt er in dat geval met de Europese tickets?

De KNVB heeft de beslissing over het hoe nu verder nog niet genomen. De bond meldde in een statement dat het de uitkomsten van de UEFA-vergadering van woensdag wil afwachten. 'Dit omdat we als Nederlands voetbal zo veel als mogelijk eenduidig op willen trekken met de andere competities in Europa, hoewel dat qua regelgeving een uitdaging zal betekenen', aldus de KNVB.

VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: