13 juli 2011 In de media

Hof: straffen hooligans vrijwel ongewijzigd

Zes hooligans van FC Utrecht hebben in hoger beroep grotendeels dezelfde straffen opgelegd gekregen voor voetbalgeweld in Arnhem als eerder: werkstraffen van 80 uur en deels voorwaardelijke straffen tot twee maanden.
De zes – 24 tot 34 jaar uit Utrecht, Houten, Nieuwegein en Baarn – werden vorig jaar mei door de politierechter veroordeeld voor hun aandeel in een massale vechtpartij met Vitessesupporters, bij supporterskroeg ’t Pleintje in de Arnhemse Hoogstraat, 25 april 2009. In hoger beroep eiste de aanklager diezelfde straffen. Bij een van de zes legde het hof zes weken cel op, na een eis van zes weken waarvan drie weken voorwaardelijk.

Een dag voor een wedstrijd tussen Vitesse en FC Utrecht kwamen circa 35 Utrechtse supporters naar de binnenstad van Arnhem. De aanklager gelooft dat zij, al dan niet tevoren en al dan niet met Vitesse-aanhangers, hadden afgesproken de confrontatie op te zoeken.

De vechtpartij die volgde, was op klaarlichte dag. Er vlogen stenen, stoelen, asbakken, flessen en andere voorwerpen door de lucht. Volgens de advocaat-generaal was het schokkend en beangstigend voor omstanders. Toen de politie kwam was het gevecht al voorbij.

Meerdere van de zes Utrechters in het hoger beroep hadden een stadionverbod (gehad) of eerder voetbalgeweld gepleegd. In totaal werden 27 betrokkenen bij de vechtpartij achterhaald: 14 Utrechters en 13 Arnhemmers. Zij werden opgespoord of in het stadion aangehouden. Elf Vitessefans en negen Utrechters kwamen voor de rechter. De meeste Vitessefans kregen toen werkstraffen van veertig uur.

Gelderlander

Hoofdsponsor: