31 januari 2017 In de media

Honger is kern van de januari-opleving bij Vitesse

Guram Kashia is een vat vol emotie. Het gevoelsmens uit Georgië kijkt terug op een roerige week met een strafwissel tegen FC Groningen, een machtige kopgoal tegen Feyenoord en de euforie van de slijtageslag tegen AZ.
Het is die grimas, zijn baard, de pretoogjes. En dan dat mooie, zachtaardige Engels. Dat gevoel in zijn stem. Guram Kashia is een voorbeeldige prof. Voorkomend en beleefd, maar ook trots en emotioneel. Een karaktermens. Na de zege op AZ (2-1) drijven bij de Georgiër allerlei emoties boven. Jubel, want Vitesse heeft een belangrijke slag gewonnen in de competitie. De extase van de cupfighter, vanwege die prachtige kopbal tegen Feyenoord. De inleiding voor de bekerstunt van donderdag. En er is pijn. De wissel tegen FC Groningen, een ruime week geleden. Die zit Kashia nog niet lekker.

,,Ik heb een moeilijke week achter de rug", zegt hij, vlak na de wedstrijd. ,,Ik was boos op mezelf na Groningen. Ik had niet genoeg gebracht. Ik moet met energie en passie spelen. Doe ik dat niet, dan ben ik niet goed. Nu komt al die emotie er uit. Na een mindblowing game. Man, wat was dit weer een gevecht. Dit was zoals Vitesse moet zijn: boordevol passie."

Vitesse is bezig met een inhaalrace, zegt hij. Er is een mentale omslag gemaakt bij Vitesse. Kashia heeft er enkele kernwoorden voor. ,,Het is honger", zegt hij. ,,De guys willen wedstrijden winnen. Het is woede. We zijn boos op de wereld. Op onszelf. We hebben het een en ander goed te maken. We zijn op weg, maar onze missie is niet voorbij."

Kashia is het toonbeeld van die herrijzenis. Hij heeft zich gerevancheerd voor de strafwissel in Groningen. Daar staat niet alleen die goal tegen Feyenoord voor. Het is zijn hele optreden, zoals tegen AZ. Getergd, scherp in de duels. De verdedigers van Vitesse stralen een zekere heroïek uit.

,,Dat is ook noodzaak", stelt Kashia. ,,Kijk hoeveel het oplevert als je zo veel energie in een wedstrijd stopt. Kijk wat je er nu voor terug krijgt. Dat is machtig. Dan kun je elkaar recht in de ogen kijken."

En dan deert een eigen doelpunt niet. ,,Nee, daar kon ik verder ook niets aan doen. Het was een uiterste poging een goal te voorkomen. Maar de zege staat.Vergis je niet, hè. AZ is gewoon een heel goede ploeg. Ik ben ontzettend blij nu."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: