27 februari 2010 In de media

Hulpeloos Vitesse zit muurvast

Vitesse zit muurvast. De Arnhemse ploeg van trainer Theo Bos maakte zaterdagavond thuis in GelreDome een hulpeloze indruk en verloor kansloos van AZ : 0-3 door drie treffers van Mounir El Hamdaoui.

Op alle fronten werd Vitesse afgetroefd door de veel volwassener spelende regerend landskampioen, nummer vijf van de huidige jaargang. De Arnhemse ploeg werd simpel opgevangen door de Alkmaarse elf van Dick Advocaat en speelde geen kans uit.

Vitesse straalde louter onzekerheid en onsamenhangendheid uit. In deze vorm is het Arnhemse gezelschap rijp voor de nacompetitie. Alleen RKC, Willem II en ADO Den Haag (volgende week gastheer van Vitesse) doen het nog slechter. RKC zelfs zo slecht dat Vitesse voor rechtstreekse degradatie niet hoeft te vrezen; het gat is elf punten, met nog negen duels te gaan.

Geen speler van Vitesse is in vorm en er heerst een compleet gebrek aan zelfvertrouwen. Ook trainer Theo Bos ontbeerde het aan antwoorden om zijn voor rust al matige elftal aan de praat te krijgen. Hij gaf dezelfde spelers die een week eerder tegen Ajax hopeloos faalden een nieuwe kans. De vraag is waarom.

Vitesse en AZ speelden voor rust beide matig tot zwak, vooral zouteloos. De ruststand was op basis van de kansenverhouding verdiend in het voordeel van de bezoekers (0-1). Bij de onzekere Arnhemse ploeg speelde de factor toeval weer een grote rol. In balbezit was Vitesse zoekende, ogenschijnlijk systeemloos en afhankelijk van ingevingen. AZ was iets gevaarlijker, maar aanvankelijk niet erg doortastend.

Verdedigend bracht de thuisploeg voornamelijk zichzelf zo nu en dan in de problemen. Balverlies van Jong-A-Pin en Claudemir leidde counters via El Hamdaoui in, maar Sprockel en Verhaegh waren de spits van AZ te snel af. Piet Velthuizen hield zijn ploeg in de 41e minuut op de been door een vrije trap van Rasmus Elm schitterend uit de hoek te halen. Nicky Hofs haalde de bal ook nog een keer van de doellijn. In de 45e minuut was het alsnog raak voor de Marokkaan, die de bal toevallig voor de voeten kreeg en van dichtbij uithaalde: 0-1.

Vitesse stelde daar weinig tegenover. Een kopballetje van Hofs viel op de lat, maar daar was niks meer uit te halen.

Na rust was het snel gedaan met de Arnhemse hoop. El Hamdaoui vonniste Vitesse met twee snelle goals; een hattrick in elf minuten, gevoegd bij zijn eerste voor rust.

Bos wisselde nog drie keer bij die hopeloze stand, maar kreeg zijn hulpeloze elftal geen millimeter verder.

Vitesse – AZ 0-3 (0-1)

45. 49. 56. El Hamdaoui 0-1, 0-2, 0-3.

Gele kaarten: Stevanovic, Van Diermen, Greene (Vitesse), Schaars (AZ).

Toeschouwers: 17.555

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Van Diermen (64. Propper), Jong-A-Pin; Claudemir, Greene, Hofs, Stevanovic (61. Kaya); Kolk, Nilsson (76. Buttner).

AZ: Romero; Mendes, Moisander, Moreno, Poulsen; Dembele (84. Lens), Elm, Schaars, Martens (88. Holman); El Hamdaoui, Wernbloom.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: