25 mei 2020 In de media

Huurverlaging onderbouwing Vitesse: coronacrisis effect tussen 3,6 en 6,9 miljoen

De directie van Vitesse levert salaris in en is in gesprek met spelers en trainers om ook een loonoffer te doen. Tot nu toe bezuinigde de Arnhemse club tussen de 2 en 3 miljoen euro. Dat kwam maandagmiddag ter sprake tijdens een kort geding dat Vitesse aanspande tegen de eigenaar van het voetbalstadion.
 Beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar over het wel of niet betalen van huur voor GelreDome tot 1 september. Vitesse pleitte bij de rechtbank in Arnhem voor het betalen van geen huur of een halvering daarvan als gevolg van de coronacrisis. Maandelijks moet rond de 150 duizend euro overgemaakt worden.  

Spoedeisend belang

Advocaat Van Dijk liet namens Vitesse weten dat de gevolgen van de crisis voor de eredivisieclub 'zeer ingrijpend' zijn als de volle huursom moet worden betaald. Vitesse vindt dat redelijk, omdat de komende maanden geen gebruik van stadion GelreDome kan worden gemaakt. Vitesse spreekt van een spoedeisend belang. 'Als er niets wordt gedaan aan de huur overleeft Vitesse dat niet', stelde de raadsman. 'Het is cruciaal dat die aangepast wordt om de crisis door te komen.' 

Het verlies wordt door de Arnhemse club geschat tussen de 3,6 miljoen en 6,9 miljoen euro. Als volgend seizoen zonder publiek moet worden gespeeld, loopt de omzetdaling op tot bijna zeven miljoen, zo zegt Vitesse. Worden fans tot het eind van dit kalenderjaar helemaal niet toegelaten, bedraagt het verlies 3,6 miljoen euro.

Loonoffer

Vitesse stelt dat de coronacrisis er 'verschrikkelijk inhakt.' Tijdens het kort geding schetste de advocaat dat al op veel fronten is bezuinigd. Hij noemde daarbij een bedrag tussen de 2 en 3 miljoen euro. 'We bekijken binnenkort bijvoorbeeld met de spelers en de staf naar een loonoffer. De directie doet al een offer en ontvangt ook geen bonussen. Daarnaast worden van zeven werknemers de contracten niet verlengd en zullen de budgetten van verschillende afdelingen fors worden teruggedraaid.'

Overeenkomst

Stadion GelreDome zette grote vraagtekens bij het pleidooi van Vitesse. De gedagvaarde partij stelt dat de club de huur prima kan betalen en vooral daarom ook gewoon moet betalen. 'De overeenkomst uit 2003 is duidelijk.' De eigenaar van het stadion wijst daarbij ook richting aandeelhouder Valery Oyf die al jaren garant staat bij Vitesse voor verliezen en al rond de 150 miljoen euro in de club pompte.


Vitesse-advocaat Van Dijk (links aan tafel) in de Arnhemse rechtszaal

Onderbouwing

'Vitesse geeft geen duidelijkheid in de financiële situatie. Hoe nijpend is dat nu allemaal? Niets wordt concreet gemaakt, ik zie geen bewijsmiddel of een begroting waaruit dit blijkt. Het zijn allemaal blote stellingen die ik langs hoor komen. Er is totaal geen onderbouwing', aldus advocaat van Gaal namens het stadion in Arnhem. De rechter stelde Vitesse hier ook een aantal kritische vragen over tijdens de zitting die ruim vier en half uur duurde.

Uitspraak

Vitesse hoopt dat er voor maandag 1 juni een uitspraak ligt van de kortgedingrechter. Op die datum moet namelijk opnieuw de huur worden betaald. De rechter doet in principe dinsdagmiddag 2 juni uitspraak, kondigde hij aan. ,,Maar misschien lukt het vrijdag al. We doen ons best.”

Omroep Gelderland / Foto’s SV – Vitesse (PS)

Hoofdsponsor: