5 mei 2020 In de media

Hybercube legt plan neer bij de UEFA om seizoen toch af te maken

Er bestaat een hele kleine kans dat de voetbalseizoenen in Europa alsnog worden uitgespeeld.
Hoewel er her en der al besluiten zijn genomen of het wel of niet uitspelen van competities in de diverse landen, ligt er een plan bij de UEFA – bedacht door het Nederlandse bureau Hypercube – om landen tot en met het einde van dit kalenderjaar de tijd te geven om het seizoen op het veld af te maken. Daarna worden er tot en met het WK in Qatar competities per kalenderjaar gespeeld, alvorens er in een half jaar wordt toegewerkt naar de normale competitieplanning. Dat heeft business innovator Pieter Nieuwenhuis verteld tijdens het tv-programma Veronica Inside, terwijl ook Voetbal International het verhaal van Hybercube heeft uitgelegd. Om te voorkomen dat competities – zoals in Nederland en Frankrijk aan de hand is – op papier worden afgedaan, pleit het bedrijf ervoor om landen tot en met het einde van dit kalenderjaar (oktober) de competities af te ronden. Vermoedelijk zonder publiek, maar mogelijk ook nog met, wanneer dat weer kan en mag.

Vervolgens worden er twee seizoenen van december tot november gespeeld acher elkaar, waarbij er tijdens het EK 2021 een pauze wordt ingelast als 'zomerstop'. In 2022 staat het WK in de winter op de planning, wat volgens normale wijze wordt afgewerkt. Pas dan komt er, strak gepland en als alles weer normaal is na de coronacrisis, een versneld seizoen van januari tot half juli, om de schema's weer gelijk te trekken en terug te keren in het normale 'voetbalritme' van seizoenen.

Hoewel het nog heel ver weg is, werkt Hybercube wel regelmatig samen met officiële competities en ook met de UEFA, aan wie ze het plan hebben aangedragen. Het voordeel is dat alle rechtszaken en procedures die voortkomen uit de beslissingen in alle landen om de competities te stoppen, vervallen. Het huidige seizoen wordt uitgespeeld, waardoor bovendien alle tv-gelden moeten worden betaald, seizoenkaarthouders mogelijk nog naar het stadion kunnen en sponsoren hun merk net zo lang in beeld zien als waar voor is betaald.

Moeilijkheden
Voor het plan is echter wel zo'n acht miljard euro nodig, verdeeld over de seizoenen. Al stelt Nieuwenhuis dat de schade nog veel groter kan zijn als er heel veel wedstrijden zonder publiek worden gespeeld in de zomer. Ook is het een nadeel dat de UEFA de clubs nooit helemaal kan dwingen om het over te nemen, al is de kans klein dat één land niet mee zal doen, als iedereen wel overstag gaat. 

Ook zal de transfermarkt een van de moeilijkst op te lossen problemen vormen, omdat de UEFA nationale bonden kan adviseren en aansturen, maar niet over contracten heen kan stappen die reeds getekend zijn. Hakim Ziyech zou er voor kunnen kiezen voor Chelsea te voetballen, mits de UEFA daar toestemming voor geeft. De Ajacied gaf eerder te kennen na 1 juli niet meer voor Ajax te willen en mogen spelen. Hoewel er veel haken en ogen aan het plan zitten, wordt het momenteel door de UEFA wel besproken en in overweging genomen.

FCUpdate / Foto’s SV

Hoofdsponsor: