1 december 2018 In de media

‘Icoon’ Kashia is trots op het tijdperk Vitesse

Held van het volk, icoon van de club. Guram Kashia heeft zijn plek verdiend in de eregalerij van Vitesse. De eredivisionist neemt zaterdag officieel afscheid van de mannetjesputter uit Georgië.
Een tattoo met de skyline van Arnhem ten tijde van de Tweede Wereldoorlog staat model voor zijn eeuwige liefde. Lest we Forget, de tekst zegt alles. Guram Kashia woont, leeft en voetbalt sinds de zomer dan in California, de Gelderse stad zit voor altijd in zijn hart.

,,Ik heb bij Vitesse mijn carrière neergezet”, vertelt Kashia. ,,Ik stapte als wereldvreemde Georgiër binnen bij de club en vertrok als gelouterd mens naar de VS. Als international. Als winnaar van de KNVB-beker. Als volwaardig en erkend prof. Ik ben enorm verguld met de kansen die ik heb gekregen in Arnhem.”

Kashia (31) is net weer neergestreken in Europa. De competitie in de Verenigde Staten met San Jose Earthquakes zit er op. Het nieuwe seizoen in de Major League Soccer start in maart 2019 pas. Met elf weken vakantie heeft de Georgiër eindelijk tijd om afscheid te nemen van Vitesse. Dat is er met de zomerse transfer allemaal niet van gekomen.

,,Het is leuk weer even terug te zijn”, zegt de clubheld. ,,Ik ben pas een paar maanden weg, maar het is goed al die oude bekenden terug te zien. Al hoeft alles voor mij niet groots en meeslepend. Ik ben Guram, meer niet.”

Verrijking
Hij is in de zomer, na acht jaar bij Vitesse, bewust overgestapt naar San Jose. Kashia wilde een gedwongen afscheid voor zijn, zegt hij. 

,,Het moment om mijn plaats kwijt te raken, kwam dichterbij. Ik kreeg nog één keer de kans op een mooie stap. Amerika is dat. In alles. Het leven, het klimaat, de faciliteiten in het land – alles is groots, mooi en meeslepend. Ik zit er ook samen met Vako (Valeri Qazaishvili, ook oud-speler Vitesse, LL). Dat is familie. Ik heb de Nederlandse cultuur meegekregen en leer nu de Amerikaanse lifestyle kennen. Dat is een verrijking van mijn leven.”

Sportief is alles wel even wennen, stelt Kashia. ,,Het grote voordeel: de intensiteit ligt lager. Ik geniet veel meer rust tussen wedstrijden door. Ik heb bij Vitesse acht tropenjaren achter de rug. Het was altijd voetbal. Familie kwam op tweede plek. Ik heb nu absoluut meer qualitytime met de familie.”

Andere voetbalcultuur
,,Op inhoudelijk vlak moet ik wel wennen. De Amerikaanse voetbalcultuur is anders. Er heerst veel meer opportunisme. Het tactische niveau in Nederland is echt hoger. En de supporters komen ook alleen voor de goals, niet voor positiespel. Ik heb over tactiek wel opmerkingen gemaakt bij San Jose. Ons seizoen was niet best (laatste in de Western Conference, LL). Maar er staat een nieuwe groep met potentie. Dan valt op specifiek terrein nog veel te verbeteren en te winnen.”

Bij Vitesse koestert hij – voor altijd – de KNVB-beker. De triomf in De Kuip van 2017. ,,Bij Vitesse ben ik heel ver gekomen. Ik ben ook trots de Europa League te hebben gehaald. Die groepswedstrijden tegen Lazio, Nice en Zulte waren voor mij een hoogtepunt uit mijn carrière. Ik heb bij Vitesse echt een goede band opgebouwd met de supporters. Met de club. Als voorbijganger. Ik vind het dus erg leuk de fans en clubmensen deze week weer terug te zien.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: