3 juni 2016 In de media

IFAB selecteert Nederland voor live-test video-assistent

FIFA heeft Nederland geselecteerd als een van de voetballanden waar de video-assistent in de toekomst live getest wordt.
De aanvraag van de KNVB voldoet aan de vereisten die de internationale spelregelcommissie IFAB stelt om de testen uit te kunnen voeren.

De live-testen hebben als doel de meerwaarde van de video-assistent in het voetbal verder te onderzoeken. Naast Nederland behoren ook Australië, Brazilië, Duitsland, Portugal en de Verenigde Staten tot de selectie. Bij een definitief groen licht van de IFAB maakt de video-assistent in Nederland zijn intrede bij wedstrijden in de KNVB bekercompetitie en de play-offs.  

Voortrekkersrol

De keuze voor het Nederlandse voetbal is te danken aan de voortrekkersrol die de KNVB sinds 2013 vervult om de arbitrage te ondersteunen met een video-assistent. De KNVB heeft de afgelopen drie seizoenen – in nauw contact met de IFAB – bij meer dan negentig betaald voetbalwedstrijden op de achtergrond de video-assistent getest. Die resultaten hebben een belangrijke rol gespeeld in het maken van een protocol voor de video-assistent in het voetbal.

De komende jaren worden door de IFAB gebruikt om de video-assistent te testen. "Om een goed beeld te krijgen of de inzet van een video-assistent het voetbal verbetert, voeren we testen uit in verschillende regio's", zegt IFAB-secretaris Lukas Brud. "We zijn dan ook erg blij dat zes landen uit verschillende confederaties zich hebben aangemeld."

De IFAB spreekt de verwachting uit dat de geselecteerde landen begin 2017 daadwerkelijk van start kunnen met de video-assistent. In de periode daarvoor voert IFAB bij enkele vriendschappelijke wedstrijden en competities, waaronder het FIFA WK voor clubteams in Japan in december 2016, diverse off- en online testen uit. De internationale spelregelcommissie gaat er vanuit dat de testfase om het systeem met video-assistent te perfectioneren tenminste twee jaar in beslag neemt. Een definitief besluit over de invoering wordt in 2018 dan wel 2019 genomen.

Video-assistent

De video-assistent is een scheidsrechter die, buiten het veld, de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van beslissingen tijdens wedstrijdbepalende situaties in de wedstrijd. Dit vindt plaats met behulp van de beelden van de aanwezige camera's in het stadion. Het doel is wedstrijden sportiever en eerlijker te laten verlopen, zonder dat daarbij de snelheid van het spel wordt aangetast. Zie hieronder hoe de video-assistent in zijn werk gaat.
 

 
KNVB / Foto’s SV

Hoofdsponsor: