10 november 2018 In de media

IJsbeer botst op Kleine Generaal

Vitesse tegen FC Utrecht is ook een gevecht tussen Leonid Sloetski en Dick Advocaat. De coaches hebben een verleden in Rusland. Ze zijn voetbalvrienden.
Dick Advocaat (71) is een grootheid in Rusland. De Haagse coach heeft met Zenit Sint-Petersburg de UEFA Cup en de Europese Supercup gewonnen (2008). Het zijn ongekende prijzen voor het Russische voetbal. En hij heeft daardoor een persoonlijke ontmoeting gehad met Vladimir Poetin, de almachtige president van het land.

Het succesverhaal aan de Finse Golf is begonnen met een wedstrijd tegen Leonid Sloetski. Letterlijk. ,,De eerste wedstrijd van Dick met Zenit was tegen FC Moskou", verhaalt de Rus, coach van Vitesse. ,,Ik was daar toen de trainer. Het werd 0-0. Dat gold als een wereldresultaat voor Moskou. Zenit was in alles de top in Rusland."

Sloetski (47), bijgenaamd de IJsbeer, is bevriend geraakt met Advocaat. De Kleine Generaal uit Den Haag geldt als opgewonden standje langs de lijn. Druk gesticulerend, schreeuwend en vloekend. Een man die strijd als eerste voorwaarde in het veld heeft.

,,Maar buiten het veld is hij een zeer warm mens", zegt Sloetski. ,,Aimabel, toegankelijk. Open. Die man heeft veel bereikt in het voetbal, hè. Bondscoach van Oranje en België. Trainer van Glasgow Rangers en PSV. Een echte liefhebber. Hij zit met zijn status nu gewoon bij FC Utrecht."

Advocaat is een klankbord van Sloetski bij zijn overgang naar Vitesse. Als de Arnhemse club in beeld komt, belt hij zijn voetbalvriend uit Nederland. ,,Hij heeft mij verteld over het Nederlandse voetbal. Over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het werk in Nederland, de eredivisie en Vitesse. Net als Guus Hiddink, ook een fenomeen in Rusland. Daar heb ik veel profijt van gehad."

In dienst van Vitesse volgt nu de eerste persoonlijke ontmoeting met Advocaat. ,,FC Utrecht wil net als Vitesse jaarlijks Europa in", weet Sloetski. ,,Dat maakt dit een zeer interessante wedstrijd. Vitesse, AZ, Utrecht en tot dusver Heracles vormen de subtop, met Feyenoord er nog net boven. PSV en Ajax zijn in Nederland van een andere orde.''

,,Voor ons is dit dus in alle opzichten een belangrijke, grote match. Dan gaat het om resultaat en kwaliteit van het voetbal. Ik ben benieuwd hoe Vitesse zich tot Utrecht verhoudt. Winst is wel noodzaak om nadrukkelijk in de subtop te blijven. We hebben inmiddels al aardig wat schade opgelopen. Maar we hebben ook een loodzwaar programma gehad. Ajax thuis en PSV, Feyenoord én AZ uit.''

Sloetski posteert Alexander Büttner weer links achterin. De Achterhoeker is hersteld van een liesblessure. Rasmus Thelander staat centraal achterin naast Jake Clarke-Salter. De huurling van Chelsea kreeg dinsdag last van een enkelkwetsuur, maar dat vormt geen beletsel om te spelen. Vitesse mist Maikel van der Werff (knieblessure), Tim Matavz (kuitbeenbreuk), Charly Musonda (knie) en Arnold Kruiswijk (rug). Danilho Doekhi is geschorst.
 

De Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: