2 augustus 2010 In de media

Impasse tussen Vitesse en Edward Sturing

De gesprekken tussen Edward Sturing en de clubleiding van Vitesse zitten in een impasse. De trainer uit Eerbeek staat nog een seizoen onder contract bij de Arnhemse voetbalclub, maar beide partijen kunnen het (nog) niet eens worden over een functie voor de 47-jarige oud-prof.

"We hebben twee of drie keer met elkaar gesproken, maar daar is niets uitgekomen", zegt Sturing. "We zijn nog in gesprek. Ik wacht wel af."

Vitesse bood Sturing aan jeugdteams te gaan trainen, maar daarvoor bedankte de coach. "Ik heb een functieomschrijving in mijn contract. Die functieomschrijving is de reden waarom ik twee jaar geleden een contract heb getekend bij Vitesse."

Sturing spreekt over de impasse met algemeen directeur Paul van der Kraan, die momenteel op vakantie is. Sturing keerde in 2008 terug bij Vitesse. Hij werd aangesteld als assistent-trainer voor de lange termijn en tekende een verbintenis tot medio 2011. Sturing belandde op een zijspoor na de komst van Theo Bos, die in januari 2009 de weggestuurde trainer Hans Westerhof verving.


Vervolg

Sturing zit in de wachtkamer

Edward Sturing bedankte voor het trainen van jeugd­teams bij Vitesse. Ook zei hij ‘nee’ tegen het hoofdtrai­nerschap bij Dordrecht’90 en AGOVV. Wat nu?

Edward Sturing staat tot het eind van dit seizoen onder contract bij Vitesse, maar de 47-jarige trainer uit Eerbeek doet momenteel hele­maal niets bij de Arnhemse club. Terwijl het nieuwe seizoen for­meel gezien al een maand onder­weg is, zit Sturing nog steeds in de wachtkamer. „ Het is een rare situatie”, erkent Sturing. „Ik zit dertig jaar in het be­taalde voetbal, maar het is voor het eerst dat ik dit meemaak. Alles gaat zo beginnen. Iedereen is bezig met de voorbereiding op de com­petitie, maar ik niet. Ik ga veel kij­ken bij wedstrijden. Ik heb Vitesse gezien tegen AGOVV, was bij FC Utrecht- Luzern en Ajax- FC Twen­te. Ik ben een liefhebber, dat zal nooit veranderen.”

Wat kan hij meer doen dan wach­ten, totdat algemeen directeur Paul van der Kraan terug is van va­kantie? En er ongetwijfeld op­nieuw een gesprek zal volgen. „ Ik heb nog een contract en zie het wel. Ik heb geen problemen ge­creëerd. Het is gekomen zoals het gekomen is. Ik wacht het wel af.”

Sturing belandde als assistent-trai­ner op een zijspoor, toen Theo Bos hoofdtrainer werd. „Ik ben destijds teruggekeerd toen Vitesse een goed verhaal had voor de toe­komst van de club”, doelt Sturing op het feit dat hij als cultuurbewa­ker voor de lange termijn werd aangesteld. „Het is voor mij een te­leurstelling geweest dat het is ge­gaan zoals het is gegaan. Daarvoor was ik niet naar Vitesse gekomen. Maar dat zijn dingen die gebeuren. Daar ben ik nu wel overheen.”

Hij bedankte voor het trainen van jeugdteams, door vast te houden aan de functieomschrijving in zijn contract. Ook ging Sturing niet in op de mogelijkheid hoofdtrainer te worden bij Dordrecht’90 en AG­OVV. „ Dordrecht heb ik niet ge­daan, omdat ik toen pas een week weg was bij Volendam. En AG­OVV, dat vond ik niet het goede moment om er in te stappen”, al­dus Sturing, die vorig seizoen op huurbasis hoofdtrainer was bij de eerstedivisionist uit Volendam.

Het lijkt erop dat het ontbinden van zijn contract de enige oplos­sing is. „Dat zou kunnen, maar het is niet aan mij om dat voor te stel­len. Ik heb een contract. Als er sprake zou zijn van ontbinden, dan is het aan Vitesse om daarover een voorstel te doen.”

Sturing geldt net als Bos als mister Vitesse. Heeft zijn clubliefde gele­den onder de problemen rondom zijn functie? „Nee”, zegt Sturing re­soluut. „Mijn clubgevoel is niet aangetast. Niemand kan me 22 jaar bij Vitesse afnemen. De club wordt bepaald door de supporters, door de mensen eromheen. Zij zijn de club. Ik kan best ergens an­ders werken, maar Vitesse zal al­tijd mijn club blijven.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: