4 maart 2019 In de media

In gesprek met Mo Allach

Na een intensieve zoektocht van anderhalf jaar heeft Vitesse eindelijk een nieuwe technisch directeur gevonden. Mo Allach (45) is de opvolger van Mo Allach.
Hoe de man, die in november 2017 als een dief in de nacht vertrok, plots weer de belangrijkste portefeuille in het Gelderse voetbal beheert.‘Het eerste wat ik ga veranderen? Vanaf morgen ga ik hier weer het krachthonk in. Dat eten in Israël heeft me niet echt goed gedaan. Ik ben aangekomen hé?’ Demonstratief wrijft Mo Allach over zijn buik. De td lacht in het bijzijn van een handjevol journalisten. Het samenzijn in het hypermoderne sportcomplex op Papendal is even vertrouwd als onwennig. Tussen juli 2013 en november 2017 was hij vier jaar lang eindverantwoordelijk voor het technische beleid. Een enerverende periode. Allach kreeg complimenten voor het Vitesse Lab, was tegelijkertijd bijzonder mediaschuw, kwam in een wereldwijd conflict terecht rondom verdediger Dan Mori én wist als eerste directeur een hoofdprijs te pakken met de Arnhemmers. Nu is hij terug, enkel een paar kilo zwaarder.

Destijds kwam er op 6 november 2017 vrij onverwacht een einde aan het dienstverband. De td had een aanbieding van Maccabi Haifa op zak. Als een dief in de nacht en zonder ook maar één serieus interview te geven, verliet Allach na vier jaar zijn glazen kantoortje op Papendal. Een belangrijke reden was de moeizame werkrelatie met de Russische leiding. Toenmalig trainer Henk Fraser, met wie Allach nog altijd een warme band heeft, liet meermaals doorschemeren dat het voor de td lastig werd zijn werk te doen. De Russische handlangers van eigenaar Alexander Chigirinskiy wilden niet enkel gefêteerd worden in de skyboxen van Stadion Gelredome, ze wilden ook invloed op het te voeren beleid. Terugkerende naam in dit verhaal was Valeri Oyf, lid van de raad van commissarissen en inmiddels eigenaar van de club. Vitesse schoof scout Marc van Hintum naar voren als interim-td en ging op zoek naar een definitieve opvolger voor Allach. Een vervanger kwam er niet.

Allach zelf verliet het Russische schip om samen met onder meer Fred Rutten en Rob Maas aan Hollands succes in Israël te werken. Na iets meer dan een jaar leverde hij eind oktober zijn contract in. ‘De mensen bij Maccabi hadden andere gedachten over het voetbal dan ik. Dan moet je eerlijk zijn. Als buitenstaander moet jij je aanpassen aan hen. Toen besloot ik: het is mooi geweest’, aldus Allach. ‘Ik ging voor het avontuur en durf te zeggen dat ik me als professional heb doorontwikkeld. Bovendien verrijkt zo’n jaar in het buitenland je ook als mens. Ik vond het een fantastische ervaring maar tegelijkertijd ben ik blij dat ik terug ben. Je mist vooral je vrienden en familie.’

Lees hier verder 
 

VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: