18 februari 2023 In de media

In memoriam: Christian Atsu (31)

Na een periode vol onzekerheid en zorgen heeft Vitesse de hartverscheurende bevestiging gekregen dat Christian Atsu om het leven is gekomen bij de tragische natuurramp in Turkije en Syrië. De Ghanese aanvaller is slechts 31 jaar geworden. Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van de ex-Vitessenaar.

Hoe dun de lijn tussen vreugde en groot verdriet kan zijn, is zo op droevige wijze duidelijk geworden. Waar Atsu op zondag 5 februari nog de gevierde man van zijn club Hatayspor was door zich met een benutte vrije trap in de extra tijd tot matchwinner te kronen tegen Kasimpasa, werd de wereld een dag later opgeschrikt door de rampzalige aardbeving in Turkije en Syrië. Al snel werd duidelijk dat Atsu tot de vele vermiste personen behoorde, waardoor er gevreesd moest worden voor het ergste. Vitesse heeft de ontwikkelingen aldaar met bezorgdheid en angst gevolgd. Naarmate de tijd vorderde werd de hoop op positief nieuws steeds kleiner. Het is verschrikkelijk en niet te bevatten dat het laatste beetje hoop nu ook verdwenen is.

Christian Atsu Twasam zag op 10 januari 1992 het levenslicht in Ada Foah, een plaats aan de zuidoostkust van Ghana. De talentvolle aanvaller maakte op zeventienjarige leeftijd de oversteek naar Portugal, in het bijzonder naar FC Porto. Na 31 officiële duels voor de club uit de Portugese havenstad en evenzoveel wedstrijden als huurspeler voor Rio Ave FC, tekende Atsu in 2013 een contract bij Chelsea. De Londense grootmacht stalde de Ghanese international eerst op huurbasis bij Vitesse, voordat hij ook uitgeleend werd aan Everton, AFC Bournemouth, Málaga CF en Newcastle United. Met de laatstgenoemde club acteerde Atsu daarna vier seizoenen op het decor van de Premier League, zijn gedroomde niveau. Voor ‘The Magpies’ speelde hij ook de meeste wedstrijden: 121 stuks. Na zijn periode in Engeland kwam Atsu via Saoedi-Arabië (Al-Raed) bij Hatayspor terecht. Bij de Turkse club voetbalde hij sinds afgelopen zomer. Atsu is zestigvoudig international van Ghana.

Bij Vitesse heeft men in het seizoen 2013|2014 kunnen genieten van Atsu. Als voetballer, maar ook als mens. Dat hij een technisch vaardige aanvaller met een geweldig linkerbeen was, stond buiten kijf. In totaal noteerde de Ghanees dertig officiële wedstrijden, zes goals en vijf assists in het shirt van Vitesse, dat hij altijd met trots heeft gedragen. Dankzij zijn ijzersterke prestaties in Arnhem werd Atsu na het seizoen gekozen tot Speler van het Jaar, door de supporters(vereniging) van Vitesse.

Maar zoals gezegd maakte Atsu ook indruk buiten de lijnen. Binnen de club kan men louter positieve woorden voor hem vinden. Hij had een warme en vriendelijke persoonlijkheid en stond altijd voor iedereen klaar. Vraag dat bijvoorbeeld aan Marko Meerits, de Estische doelman die steevast met Atsu mocht meerijden naar de trainingsaccommodatie op Papendal.

Na zijn afscheid bij Vitesse bleef Atsu altijd begaan bij de club. De aanvaller beschouwde Vitesse ook echt als de vruchtbare bodem waaruit de rest van zijn carrière kon groeien. Zijn warme betrokkenheid kreeg onder meer gestalte op 30 juli 2015, toen hij samen met zijn vriend (en tevens ex-Vitessenaar) Bertrand Traoré aandachtig toeschouwer was bij Southampton vs Vitesse, in de voorronde van de Europa League. Al weken voor dit duel vroeg Atsu om kaarten, omdat hij zijn oud-teamgenoten zo graag wilde zien. Samen met Traoré kwam hij ook langs in het spelershotel, waar het direct gezellig werd als vanouds.

Zijn goede hart en betrokkenheid bij Vitesse liet Atsu ook zien tijdens de coronatijd. In de zomer van 2020 kocht de voormalig Vitessenaar namelijk tien seizoenkaarten voor gezinnen die het (financieel) wat lastiger hadden. “Dit was voor mij de makkelijkste beslissing. Ik hoefde hier geen seconde over na te denken; ik ben zo blij om iets terug te kunnen doen voor mijn oude club en haar supporters. Dit was het enige juist om te doen”, liet Atsu destijds weten. Vitesse zal haar gewaardeerde oud-speler voor altijd blijven koesteren.

Vitesse is aangeslagen door het vreselijke nieuws en zal zaterdag (aftrap 16.30 uur) bij de uitwedstrijd tegen FC Volendam rouwbanden dragen ter nagedachtenis aan Atsu. We wensen de familie en vrienden van Christian veel sterkte met het grote verlies.

Bron: Vitesse / Foto's: Vitesse

Hoofdsponsor: