3 maart 2014 In de media

In memoriam Jef Dorpmans

Oud Vitesse-speler en voormalig toparbiter Jef Dorpmans – ooit floot hij op Wembley Engeland-Schotland voor 100.000 toeschouwers – is afgelopen weekend overleden.

'Met fluitje van 35 cent ging ik de wereld over’

Sinds hij in 1972 stopte als topscheidsrechter, heeft de voetbalsport hem niet meer kunnen boeien. Nooit is hij nadien nog in een stadion geweest.

Oud Vitesse-speler en voormalig toparbiter Jef Dorpmans – ooit floot hij op Wembley Engeland-Schotland voor 100.000 toeschouwers – is afgelopen weekend overleden.

Jef Dorpmans maakte eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw samen met onder meer Frans Derks, Lau van Ravens en Leo van der Kroft deel uit van een gouden generatie Nederlandse scheidsrechters.
 
Ook internationaal floot Dorpmans menig wedstrijd. Zo was hij in 1971 leidsman bij het duel in de Europa Cup I tussen Borussia Mönchengladbach en Internazionale waarbij de Italiaan Roberto Bonisegna werd getroffen door een colablikje vanuit het publiek. Dorpmans nam het blikje mee naar huis, waar het meer dan veertig jaar op de kast heeft gestaan. In 2012 stond de voormalige arbiter het blikje af aan het Home of History van Vitesse in stadion Gelredome.

Vitesse was niet alleen de club uit Arnhem, waar Dorpmans in 1925 was geboren, hij debuteerde er ook in 1941 op 16-jarige leeftijd in het eerste elftal als centrumspits. Dorpmans was geen trainingsbeest en na drie jaar werd hij scheidsrechter.

Jef Dorpmans dwong binnen en buiten het veld respect af en genoot met volle teugen van dat leven. Helemaal toen hij in 1967 op de internationale lijst kwam te staan. „Ik ben met een fluitje van 35 cent de hele wereld overgegaan”, zei hij terugblikkend op zijn carrière.

Als eerbetoon aan de oud-Vitessenaar en de internationale topscheidsrechter speelt Vitesse komende zaterdag met rouwbanden in de uitwedstrijd tegen NAC Breda. Dorpmans wordt eind deze week in besloten kring begraven.

Bron: De Telegraaf 3 maart 2014
 



Het historische Cola-blikje in het Home of History
 

Lees hier het artikel over het Cola-blikje
De Telegraaf 3 maart 2014 / Foto SV

Hoofdsponsor: