18 oktober 2023 In de media

In memoriam: Zilveren Vitessenaar Ben Snelders (83)

Vitesse heeft het verdrietige bericht ontvangen dat Zilveren Vitessenaar Ben Snelders is overleden. Snelders, die van 1958 tot 1961 speelde voor Vitesse, is op 83-jarige leeftijd overleden.

Ben Snelders werd op 15 mei 1940 geboren in Arnhem, wel te verstaan in Klarendal. Het voetbal werd hem direct met de paplepel ingegoten. Vader Ben ‘Buikie’ Snelders had in de jaren dertig en veertig furore gemaakt bij huidig partnerclub van Vitesse: Eendracht Arnhem. Hij besmette zoon Ben met hetzelfde voetbal-dna. Op tienjarige leeftijd zette Ben junior zijn eerste voetstappen op de velden van Eendracht.

In 1956 werd Snelders gescout door Vitesse. Even later, in april 1958, maakte hij zijn officiële debuut tegen Willem II. Tot 1961 kwam Snelders tot 26 duels voor de Arnhemse club, mede door de dienstplicht. Snelders stond te boek als een speler waar het fanatisme vanaf spatte. Hij startte zijn carrière als rechtsback, maar werd al snel omgeturnd tot rechtsbuiten. Bij Vitesse kwam Snelders tot zeven doelpunten. Zijn meest memorabele wedstrijd voor Vitesse was in seizoen 1959|1960. In de promotiewedstrijd tegen DFC zorgde Snelders in een volgepakt Nieuw Monnikenhuize – 18.000 toeschouwers – voor het enige Arnhemse doelpunt (1-1). Dit bleek helaas niet voldoende te zijn voor promotie naar de Eredivisie. In 1961 maakte Snelders de overstap naar AGOVV.

Na zijn loopbaan als speler bleef Snelders actief in de voetballerij, maar ook bij Vitesse. Hij werd hoofdtrainer bij sc Valburg, Gelria, RKHVV, Leones en later trainer van het tweede elftal bij Vitesse. Midden jaren tachtig was Snelders eveneens betrokken bij de technische staf van het eerste elftal, onder Hans Dorjee. Ook buiten het veld zette Snelders zich veelvuldig in voor zijn Vitesse. Samen met Dik Herberts en Leo De Kleermaeker is Snelders oprichter van de nog bestaande vereniging ‘Oud Vitesse’. Waar tot de dag van vandaag ieder seizoen verschillende bijeenkomsten worden georganiseerd voor oud-Vitessenaren.

In de tussentijd richtte Snelders ook een Sportspeciaalzaak op in Elst en Wijchen, genaamd Snelders Sport en werd hij ‘uiteraard’ lid van de business club van Vitesse. De inmiddels door zijn zoon Richard en schoondochter Ellen overgenomen winkel in Elst is een begrip in de regio. In 2013 werd Snelders, als dank voor zijn tomeloze inzet voor de club, benoemd tot Zilveren Vitessenaar.

Snelders stond bekend om zijn voetbalgogme, zijn liefde voor Vitesse, zijn humor en bovenal zijn fanatisme op en buiten het veld.

In overleg met de familie zal Vitesse op gepaste wijze afscheid nemen van Ben Snelders. Vitesse wenst de familie en vrienden veel sterkte met het verlies.

Bron: Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: