1 februari 2024 In de media

In Memoriam: Zilveren Vitessenaar Willie Veenstra (76)

Het droevige bericht heeft Vitesse bereikt dat Willie Veenstra afgelopen weekend is overleden. De échte clubman, eind 2017 benoemd tot Zilveren Vitessenaar, is 76 jaar geworden.

Veenstra was een groot Vitessenaar. In de jaren ’70 speelde hij de meeste competitiewedstrijden voor de geel-zwarten: 277 in totaal. Met beker- en nacompetitiewedstrijden waren dat er zelfs 310 in dat decennium. De middenvelder scoorde in al die wedstrijden 22 keer.

Vanaf het einde van de jaren ’60 was Willie Veenstra de stille kracht van Vitesse, een ware kilometervreter op het veld van Nieuw Monnikenhuize. De Eldenaar debuteerde in mei 1968 in de wedstrijd tegen Holland Sport (1-1). Hij verving de geblesseerd geraakte Eef Eichelsheim. Kort na die wedstrijd werd hem een semiprof-contract aangeboden. Tal van wedstrijden zouden gaan volgen.

In het seizoen 1970|1971 maakte Veenstra de promotie van Vitesse naar de Eredivisie mee. Een derde plek in de eerste divisie was door een fusie tussen Holland Sport en ADO in FC Den Haag voldoende om te promoveren. Het was het eerste seizoen waarin Vitesse op het hoogste niveau speelde. Na degradatie lukte het de ploeg, waar Veenstra prominent onderdeel van was, in 1977 wederom om te promoveren.

Naast Willie Veenstra stond ook zijn broer Jan Veenstra lang onder contract bij Vitesse, maar hij was bij het debuut van Willie al bijna een jaar vertrokken naar Go Ahead in Deventer. Jan Veenstra (81) overleed afgelopen oktober.

Willie Veenstra speelde zijn laatste wedstrijd voor Vitesse in november 1980, uit bij SC Heerenveen (5-1). Bij al die jaren van trouwe dienst bleef het niet. Naast zijn werk als cv-monteur, was hij na zijn voetbalcarrière tot 2011 actief als trainer in het amateurvoetbal. Ook is hij ruim tien jaar scout geweest voor Vitesse.

De clubman kende een lange, succesvolle carrière in Arnhem. “Veenstra ademt geel-zwart en is een enorm betrokken en trotse Vitessenaar”, tekende De Gelderlander meer dan terecht op na zijn benoeming tot Zilveren Vitessenaar in 2017.

Vitesse wenst de familie, vrienden en kennissen heel veel sterkte met het grote verlies.

Bron: Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: