25 augustus 2010 In de media

Inhaalslag Vitesse is nu echt begonnen

Slobodan Rajkovic en Ne­manja Matic zijn (nog) niet goed genoeg voor Chelsea. Vitesse acht spelers als zij ideaal voor de eerste stap naar de top van Nederland.

Vitesse presenteerde gister­middag de eerste spelers die door Merab Jordania naar Arnhem zijn ge­haald. Verdediger Slobodan Rajko­vic (21) en middenvelder Nemanja Matic (22). Ze zijn voor één sei­zoen gehuurd van Chelsea. Moch­ten de twee Serviërs komende zo­mer niet in aanmerking komen voor een terugkeer naar de Engel­se topclub, dan is Vitesse ander­maal de eerste gegadigde. Dat geldt ook voor Matej Delac, de Kroatische doelman die gisteren eveneens voor de eerste keer mee­trainde in Arnhem. Zijn transfer naar Vitesse is op enkele formalitei­ten na rond. Wat opvalt: de eerste drie nieuwe gezichten bij Vitesse komen alle­maal van Chelsea, de club van Jor­dania’s goede vriend Roman Abra­movitsj. De Arnhemse provincie­club als opleidingsinstituut voor de Engelse topclub? „Nee”, coun­terde Jordania net als een week eer­der tijdens zijn eigen presentatie in GelreDome. „ Abramovitsj en ik zijn slechts goed bevriend. Nu zijn er drie spelers van Chelsea. Maar er komen nog drie spelers van an­dere clubs.” Later op de dag maakte Vitesse de komst van Ismaël Aissati (Ajax) rond. De 22-jarige aanvallende middenvelder is meteen inzetbaar in de eerstkomende wedstrijd, zon­dag uit tegen Feyenoord. Dat geldt ook voor Matic, want hij heeft niet alleen een Servisch maar ook een Slowaaks paspoort. Rajkovic en Delac komen van buiten de EU en hebben meer tijd nodig voor het verkrijgen van een tewerkstellings­vergunning.

Ook saillant: Jordania heeft nog geen speler daadwerkelijk gekocht. Het gaat telkens om huur, met een optie tot koop. En het betreft lou­ter jonge voetballers, die over de rand vallen bij topclubs. „Dit zijn topspelers voor het niveau van Vi­tesse”, sprak technisch directeur Ted van Leeuwen tijdens de pre­sentatie van Rajkovic en Matic.

„Wij kijken naar kwaliteit. Merab wil een team bouwen. Misschien dat we later meer ervaren spelers halen, als we met Vitesse op een niveau hoger zitten.”

Van Leeuwen had de persconferen­tie geopend met welgemikte woor­den. „Welkom bij de inhaalslag bij Vitesse.” Daarna zei hij: „Deze spe­lers worden al jaren gevolgd door Vitesse. Merab heeft de deals in twee dagen rondgemaakt. Hij opent deuren die voor ons geslo­ten bleven.”

De man die de weg naar de top fi­nancieel mogelijk moet maken, zat eveneens glunderend achter de ta­fel. „Ik ben blij dat we hier samen zijn”, sprak Jordania zelf. „Samen bereiken we wat we voor ogen hebben.”

Rajkovic kent de hogere regionen van de eredivisie reeds. Met PSV en FC Twente mocht hij de kam­pioensschaal al eens knuffelen. „Ik ben heel blij dat ik bij Vitesse ben”, zei de verdediger. „Natuur­lijk heb ik de ambitie ooit terug te keren naar Chelsea. Maar je kunt nooit zeggen hoe het zal gaan. Of ik hier binnen drie jaar kampioen word met Vitesse? Waarom niet? Zoiets weet je nooit in het voetbal­len. Als je ergens in gelooft, dan kun je veel bereiken.”

Hij loofde de aanvallende manier van voetballen in de eredivisie. „Ik wil me dit seizoen verder ontwik­kelen. Dat is het belangrijkste”, al­dus Rajkovic. Matic sprak soortgelijke woorden. „Het is een belangrijk seizoen voor Vitesse en voor mij”, aldus de middenvelder. „Vitesse heeft hoge ambities. En ik wil me verbeteren. Ik wil veel wedstrijden spelen. Wat ik na dit seizoen ga doen, dat weet ik niet. Misschien blijf ik wel, als we met Vitesse in de Europa League gaan spelen.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: