21 februari 2021 In de media

Invallers redden PSV in tweede helft tegen Vitesse

PSV heeft ternauwernood voorkomen dat de achterstand in de Eredivisie op koploper Ajax nog groter is geworden. De Eindhovenaren keken tegen Vitesse bij rust tegen een achterstand aan, maar wonnen met 3-1. Invallers Donyell Malen (één doelpunt) en Mario Götze (twee treffers) zorgden ervoor dat de confrontatie met Ajax van volgende week nog waarde heeft.

Niet voor het eerst dit seizoen verraste trainer Roger Schmidt door zijn basiselftal flink om te gooien. De Duitser zei voor aanvang van het duel, vanwege het in zijn ogen drukke programma, voorzichtig te zijn met zijn spelers. Waar het in voorgaande wedstrijden vaak ging om twee of drie wijzigingen, was het basiselftal van PSV nu haast onherkenbaar. Vaste krachten Malen, Götze, Philipp Max en Jordan Teze startten allemaal op de reservebank.

De Mexicaanse middenvelder Érick Gutiérrez had voor het eerst dit seizoen in de Eredivisie een basisplaats en ook de Duitser Adrian Fein mocht meedoen. Pablo Rosario zakte een linie terug en was de meest centrale speler in een defensie van vijf man.

Het was voor PSV zoeken naar automatismen in de eerste helft. Het hielp in dat opzicht ook niet mee dat Vitesse al na vier minuten de score opende. Armando Broja schoot op aangeven van Eliezer Dasa van dichtbij raak: 0-1. Het was de opmaat voor een vermakelijke eerste helft, waarin beide ploegen de nodige fouten maakten en ook allebei veel kansen kregen. PSV’er Yorbe Vertessen miste voor een leeg doel. Aan de overkant deed Broja dat, die de bal tegen de paal schoot. Even later trof ook ploeggenoot Oussama Tannane de paal. Dat gebeurde toen Vitesse een vrije trap mocht nemen, terwijl de Arnhemmers recht dachten te hebben op een strafschop.

Om nieuw puntenverlies te voorkomen, haalde Schmidt zowel Gutiérrez als Fein er in de rust vanaf. Malen en Max kwamen erbij en PSV ging weer in het vertrouwde systeem (4-4-2 met Rosario en Ibrahim Sangaré als controleurs op het middenveld) spelen.

PSV drong Vitesse meer naar achteren. Riechedly Bazoer redde na een uur spelen nog op een inzet van Zahavi. In de 66e minuut was het via Malen wel raak. Mario Götze was in de tussentijd ook al in de ploeg gebracht. Vitesse kwam niet meer onder de druk uit. Götze maakte in de 86e minuut de bevrijdende 2-1 en kort daarna ook nog de 3-1. De gok van Schmidt pakte daarmee maar net goed uit.

Bron: ZiggoSport / Foto's: SV

Hoofdsponsor: