18 maart 2011 In de media

Invallers trekken veertiende zege AZ over de streep

Na een nederlaag in Amsterdam (4-0) en een zege in Kerkrade (1-2) heeft AZ vrijdagavond de maand maart vervolgd met een overwinning op Vitesse.

De Arnhemmers, die in de voorgaande twee duels ongeslagen bleven, kwamen met verdedigende intenties naar het AFAS Stadion en pakten, ietwat tegen de verhoudingen in, nog een voorsprong ook via Marco van Ginkel. AZ volhardde echter in haar aanvalsspel en kreeg daarvoor loon naar werken. Pontus Wernbloom was de eerste die een kans verzilverde; Simon Poulsen en Maarten Martens volgden (3-1).

Vroeg in de wedstrijd was Kolbeinn Sigthórsson de eerste AZ’er die het doel van Eloy Room belaagde. De IJslandse spits nam een voorzet vanaf links vol op de pantoffel, maar schoot over. Niet veel later moest Room in actie komen bij een hoekschop van Rasmus Elm: de keeper duwde diens trap weg en zag Nick Viergever de rebound huizenhoog over jagen. Vitesse deelde zo nu en dan een speldenprikje uit in de Alkmaarse achterhoede, die verder stevig stond. Na goed werk aan de rechterkant van Ismaïl Aissati volgde er een fijne voorzet, maar Van Ginkel ging onder de bal door.

De jonge middenvelder, bepaald geen spits maar wél als zodanig gebruikt onder Albert Ferrer, deed ook te weinig met een perfecte dieptepass in de veertigste minuut. De gelegenheidsaanvaller keek niet goed naar de bal en kon daardoor niet controleren. Anderzijds hield Ragnar Klavan de jongeling vast en had Serdar Gözübüyük, die enkele malen gele kaarten uitdeelde waar zwaardere sancties ook hadden volstaan, er iets aan mogen doen. Toch was het Van Ginkel die, nadat Jordi López nog op zijn eigen lat had gekopt, de score vlak voor rust opende.

Michihiro Yasuda was Johann Berg Gudmunsson te slim en te vlug af over rechts en zette halfhoog voor. Daar dook Van Ginkel op, die er in de lucht een voetje tegenaan zette en scoorde bij de tweede paal. Het duurde tot een kwartier na rust, voordat AZ zelf eindelijk het net vond. Wernbloom, in de eerste helft nog dichtbij een doelpunt (hij schoof de bal naast, nadat Brett Holman, klopte Room in de linkerhoek nadat Martens de bal behendig aflegde. De 1-1 van de Zweedse aanvaller betekende de bevrijding voor AZ, dat eindelijk los was.

Invaller Poulsen schoot negen minuten voor tijd de verlangde voorsprong op het bord, door een rebound te benutten en collega-invaller Martens maakte op knappe wijze ook nog de derde AZ-goal van de avond. De Belg rukte op richting de Vitesse-defensie, maakte een dubbele schaar en bracht de bal naar de buitenkant. Daar kapte Poulsen vrij eenvoudig Yasuda uit en legde hij terug naar het midden, waar Martens alweer wachtte. Hij zette uitermate rustig de voet tegen de bal, die opnieuw langs Room verdween. De punten werden daarmee definitief over de streep getrokken.