20 maart 2018 In de media

Invoering video assistant referee in Eredivisie is een feit

Tijdens de AVBV van maandagavond hebben de BVO’s unaniem besloten dat de videoscheidsrechter komend seizoen wordt ingevoerd in de Eredivisie. Dat betekent dat bij alle wedstrijden op het hoogste niveau van het Nederlandse betaald voetbal gebruik wordt gemaakt van de Video Assistant Referee (VAR).
Eric Gudde, algemeen directeur KNVB: "Dit is een uniek moment in het Nederlandse voetbal, waar we al geruime tijd naartoe werken. In die tijd hebben we in Nederland bewezen voorloper te zijn op het gebied van de videoscheidsrechter. Dankzij het voorbereidende werk in de afgelopen jaren van Gijs de Jong, Mike van der Roest en anderen zijn we internationaal gezien een boegbeeld van deze ontwikkeling. Met de toestemming van onze clubs kunnen we de VAR nu ook in eigen land verder ontwikkelen. We laten hiermee zien vernieuwend te zijn met een continu proces van technologische verbetering."

Testen en uitproberen
De invoering van de VAR in de Eredivisie komt na een traject van testen en uitproberen in onder meer de TOTO KNVB Beker, de play-offs en de Johan Cruijff Schaal. Met de VAR streeft de KNVB naar een eerlijker verloop van de verschillende competities en ondersteuning van de arbitrage. "Daar zal vrijwel iedere voetballiefhebber het mee eens zijn", aldus Gudde.

De komende maanden zullen gevuld zijn met de verdere uitwerking, zoals het opleiden van scheidsrechters en het faciliteren van de techniek die nodig is om begin augustus klaar te staan voor 324 wedstrijden in het komend seizoen.

Gudde: “Op de achtergrond zijn we natuurlijk al een tijd bezig, maar de komende maanden zal de invoering van de VAR echt vorm krijgen. Ik kijk dan ook uit naar het moment dat we vrijdag 11 augustus bij de start van de Eredivisie echt gaan beginnen.’’

In totaal zal de videoscheidsrechter komend seizoen bij 324 wedstrijden worden ingezet. Dit zijn 306 Eredivisiewedstrijden, de finales van de play-offs om promotie/degradatie (4x), de halve finales en finales play-offs voor een Europees ticket (6x) en de Johan Cruijff Schaal. De VAR wordt ook ingezet vanaf de kwartfinales in het TOTO KNVB Bekertoernooi (7x).
 

Inzet VAR 2018/'19 (324 duels)

Competitie Aantal duels
Eredivisie 306
TOTO KNVB Bekertoernooi 7 (vanaf kwartfinale)
Play-offs Europees ticket 6 (halve finales en finales)
Play-offs promotie/degradatie 4 (Finales)
Johan Cruijff Schaal 1

 

KNVB / foto’s SV

Hoofdsponsor: