12 februari 2011 In de media

Ismaël Aissati neemt zijn verantwoordelijkheid

Ismaïl Aissati draaide zich nog één keer vrij op links en legde aan met rechts. Er volgde een voorzet die veertig meter verder perfect zijn eindbestemming bereikte.

De blessuretijd zat er bijna op en invaller Marcus Pedersen sprong hoog boven zijn bewaker Bruno Martins Indi uit. Met een wereldredding voorkwam Feyenoord-doelman Erwin Mulder dat er zondag een winnaar kwam in Gelredome. In een duel tussen twee ploegen die duidelijk te laag op de ranglijst staan, deelden Vitesse en Feyenoord de punten (1-1). Met zijn redding op de kopbal van Pedersen voorkwam Erwin Mulder dat Vitesse-Feyenoord het duel van Ismaïl Aissati werd.

De Nederlandse Marokkaan was succesvol door vanaf elf meter de gelijkmaker achter Mulder te schieten. Daarnaast ontsteeg hij samen met Feyenoord-debutant Ryo Miyaichi – die over een spectaculaire passeertechniek bleek te beschikken – de wedstrijd die verder vooral een opeenhoping van foute passes en heel veel duels was. Aissati stond op het moment dat zijn ploeg hem nodig had op. De technicus is inmiddels 22 jaar en dus geen talent meer.

Nog niet zo lang geleden gaf hij in een interview aan dat hij wellicht meer geduld had moeten hebben in Eindhoven. De waarheid is dat hij veel te veel geduld had met zichzelf. Bij het succesvolle Jong Oranje van Foppe de Haan was hij altijd het beste jongetje van de klas, maar slaagde hij er nooit in zich door te ontwikkelen. Daar waar andere spelers sterker en beter werden, stond Aissati stil. Hij had schitterende acties waar de klasse van afdroop, maar hij bleef toch vooral een momentenvoetballer. Die grote moeite had zijn talent te koppelen aan rendement. Aissati scoorde nooit meer dan drie keer per seizoen en leverde daarnaast slechts een assist of drie af. Voor een aanvallende middenvel¬der, die ook verdedigend nogal wat steekjes liet vallen, was dat te weinig.

Ook zijn voetbalvriend Ibrahim Afellay kreeg altijd het verwijt dat hij te weinig rendement haalde. Maar daar heeft de huidige Oranje-international uiteindelijk wél wat mee gedaan. In 2008 begon Afellay plotseling ook beslissende doelpunten te maken en groeide hij uit tot een gangmaker bij PSV. Op dat breekpunt in zijn carrière was Afellay 22 jaar. Precies zo oud als Aissaiti nu is. Voor Aissati begint de tijd daarom te dringen. Drie weken geleden was hij uit tegen Willem II nog de slechtste man van het veld, in een erbarmelijke eerste helft waarin de Arnhemmers werden weggeblazen. Dat kan dus niet meer.

Afgelopen zondag pakte hij wél de handschoen op, en wel op het moment dat het voor zijn elftal moeilijk werd. Vanaf de linkerkant liet hij zich voortdurend terugzakken om het spel op te eisen. Hij won negen van de dertien duels en trok nooit een been terug. En Aissati maakte dit keer ook zijn acties naar het doel toe. De arme Gill Swerts werd keer op keer gepasseerd en had geen enkele vat op zijn directe tegenstander. Met een schuin oog zal de huurling van Ajax ongetwijfeld de ontwikkelingen in Amsterdam volgen. Daar staat inmiddels de achttienjarige Christian Eriksen op 10 en is de negentienjarige Lorenzo Ebecilio linksbuiten. Aissati is door de jeugd voorbijgestreefd. In Arnhem heeft hij nog twaalf duels om aan te tonen dat hij een nieuwe kans verdient in Amsterdam.

VI magazine week 6

Hoofdsponsor: