1 juli 2010 In de media

Italiaanse connectie voor Vitesse

Vitesse’s eerste aanwinst voor het seizoen 2010-2011, huurling Luca Caldirola, biedt een eerste inkijkje in het nieuwe sportieve beleid van Vitesse.

Vitesse staat sinds de ja­ren negentig bekend om een kleurrijk aankoopbe­leid. Zo was er in het ver­leden een Russische connectie, een Afrikaanse connectie, een Joe­goslavische connectie en een Bel­gische connectie. Luca Caldirola is de eerste speler uit de koker van Ted van Leeuwen die – voorlopig in de schaduw ­het technische beleid van Vitesse mag doen. Een toptalent uit de schoot van megaclub FC Interna­zionale Milaan. Caldirola is een 19- jarige centrumverdediger uit de Italiaanse voetbalschool. Met hem biedt Van Leeuwen de Arnhemse fans in elk geval de hoop anders ( beter) te zijn dan andere clubs.

En misschien biedt het een inkijk­je in het toekomstige technische beleid van Vitesse. Van Leeuwen maakt na zijn journalistieke loop­baan (de Gelderlander, Voetbal Inter­national) bij AGOVV een entree als technische man. Daar weekte hij in 2003 Klaas-Jan Huntelaar los bij PSV en scoorde ook met de bij Real Madrid opgeleide Garcia- Gar­cia en nu met de alom begeerde Chadli. Van Leeuwen vergeleek dinsdag de komst van Caldirola naar Vitesse met die van Huntel­aar – destijds PSV – naar AGOVV.

Tien jaar na het vertrek van Vites­se’s eerste Italiaanse voetballer, Marco de Marchi, krijgt Vitesse haar tweede Italiaanse speler. Dat De Marchi zaakwaarnemer is van het Italiaanse talent is geen toeval.
De oud- speler van Vitesse hielp Van Leeuwen het jonge talent warm te maken voor de Neder­landse competitie en in het bijzon­der Vitesse.

Het is Van Leeuwens eerste daad in het nieuwe tijdperk Vitesse.
Sinds de komst van Maasbert Schouten als voorzitter van de raad van commissarissen is de se­lectie met de botte bijl onthoofd van kwaliteit. Pas na het vertrek van liefst acht spelers heeft Van Leeuwen groen licht gekregen voor de huurling.

Caldirola begon te voetballen bij Base 96, maar werd al op 7- jarige leeftijd gescout door Internaziona­le. „ Een van de beste spelers van zijn leeftijd in Europa”, zei Van Leeuwen bij de presentatie van de 1,89 meter lange centrumverdedi­ger. „Hij is niet te koop, maar hij mag bij ons ervaring opdoen. In Italië moet je wat ouder dan 19 jaar zijn om een kans te krijgen.

We zijn Inter dankbaar en Luca ook omdat hij ons heeft verkozen boven vele andere clubs.”
Met het huidige ‘hand-op-de­knip­beleid’ zal Van Leeuwen zorg­vuldig te werk moeten gaan. ‘Nor­maal gesproken slagen twee of drie van de vijf spelers, nu moeten het er vijf van de vijf zijn’, liet Van Leeuwen deze week al weten.
Maar zelfs een toptalent van Inter is vanwege zijn leeftijd een risico.

Van Leeuwen: „Met veel jeugd speel je wisselvallig, maar heb je kwaliteit in je jeugd, dan eindig je zeker in de middenmoot. Een spe­ler van 19 jaar is een risico, maar het is een geweldige speler. Hij is gehaald als versterking en dus voor de basis, al zal ook hij zich moeten bewijzen”, weet Van Leeu­wen, die zich nog niet uitliet over de kans dat de Italiaanse connectie Vitesse nog meer kleur gaat geven.


Luca Caldirola: rugnummer 21 voor vriendin, tattoo voor broer

Luca Caldirola gaat bij Vitesse op ei­gen verzoek spelen met rugnum­mer 21, een verwijzing naar de dag dat hij zijn vriendin vond in 2009.

De Italiaanse verdediger, voor een jaar gehuurd van FC Internazionale Milaan, zal echter niet met zijn vriendin maar alleen naar Neder­land komen om een jaar bij Vitesse te spelen. „ Mijn vriendin zal regel­matig uit Italië komen, maar ik zal alleen naar Nederland komen”, zei de speler, die stamt uit een voetbal­familie. „Mijn vader en mijn broer waren allebei keeper, maar niet bij een profclub”, aldus Caldirola bij zijn presentatie in GelreDome. De verdediger heeft aan de binnen­kant van zijn bovenarm een blij­vender aandenken. Een tatoeage is verwijst naar de liefde voor zijn broer, die sportjournalist is. „ Het zijn de namen van mij en mijn broer en onze geboortedatum.”

Achtergrond door Egbert van der Weerd

De Gelderlander

Hoofdsponsor: