11 september 2010 In de media

Jaar van de waarheid voor Nacer Barazite

Huurling van Arsenal ziet eredivisie niet als een stap terug.

Nacer Barazite speelt mi­nimaal tot de winter­stop op huurbasis voor Vitesse. Wie een half jaar geleden had voorspeld dat een jeugdinternational en contractspe­ler van Arsenal voor Vitesse zou kiezen, was voor gek verklaard. Maar na de komst van de rijke Me­rab Zjordania is Vitesse veranderd van een club in nood in een club met mogelijkheden. Barazite ( 20) wil graag onderdeel uitmaken van het nieuwe Vitesse.

Vader en zaakwaarnemer Hassan sprak de afgelopen weken ook met enkele clubs uit de Engelse Cham­pionship, Benfica en Heracles Al­melo. Maar volgens Nacer is Vites­se voor hem de beste optie. „Het is leuk te trainen met Robin van Per­sie en Cesc Fabregas, maar liever speel ik in het weekeinde een wed­strijd in een vol stadion. Bij Vites­se is de kans groot dat ik speel, bij Arsenal niet. Minuten pakken, dat is voor mij op dit moment het be­langrijkste. Ik moet het nu laten zien.” Dat hij in het verleden zes jaar in de jeugd van NEC heeft gespeeld, ziet hij niet als een probleem. „Na­tuurlijk weet ik van de strijd tus­sen Vitesse en NEC, maar ik ben een profvoetballer en heel blij dat Vitesse mij een kans geeft. Ik heb met heel veel plezier bij NEC ge­voetbald, ben de mensen die daar werken erg dankbaar. Maar nu voetbal ik bij Vitesse en wil ik voor die club belangrijk zijn.”

Barazite speelt bij Vitesse met Chelsea-huurlingen Slobodan Raj­kovic, Nemanja Matic en Matej De­lac. Dat vindt hij ‘best bijzonder’. „Ik ben speler van Arsenal, zij van Chelsea. Dat zijn rivalen. Ik heb ook een paar keer tegen Matic ge­speeld. Grappig dat we nu bij Vites­se ploeggenoten zijn.”

Aan het einde van dit seizoen loopt het contract van Barazite bij Arsenal af. De Huissenaar heeft geen idee hoe zijn toekomst eruit ziet. „Het kan zijn dat ik in de win­ter terugga naar Arsenal, het kan ook zijn dat de club mij verkoopt en dat ik bij Vitesse blijf. Er breekt voor mij een belangrijke periode aan. Ik hoop weer bij de selectie van Jong Oranje te komen. Na een schouderblessure en operatie vorig seizoen ben ik uit beeld geraakt.”

Volgens Barazite is de eredivisie ab­soluut geen stap terug. „Er wordt prima gevoetbald in de eredivisie en Vitesse is en blijft een mooie club. Ik heb er ooit een seizoen­kaart gehad.”
De kans is groot dat de Arsenal­huurling vanavond tegen SC Hee­renveen (19.45 uur) in de basis staat. „Daar ga ik wel van uit. Dan maak ik mijn debuut in de eredivi­sie. Een speciaal moment voor mij. Mijn ouders zitten op de tribu­ne. Spelers van Vitesse krijgen één toegangskaart. Ik heb van ploegge­noot Frank van der Struijk zijn kaart gekregen. Hij had hem niet nodig. Tof van hem. Kan mijn moeder ook mee.”

Barazite heeft altijd een hecht con­tact onderhouden met zijn fami­lie. Vader Hassan woonde een paar jaar met hem in Noord-Lon­den. „Vorig jaar is hij teruggegaan naar Huissen. Daar heeft hij met mijn moeder een nieuw huis ge­kocht. Daar woon ik nu ook. Gezel­lig, maar ook even wennen.”

Nacer Barazite

Geboren: 27 mei 1990
Geboorteplaats: Arnhem
Vorige clubs: RKHVV ( jeugd), NEC ( jeugd), Arsenal en Derby County ( op huurbasis)
Kwam uit voor diverse Nederland­se jeugdselecties
Kan rechts-, linksvoor en direct ach­ter de spitsen spelen
Woont na zijn terugkomst in Ne­derland weer bij zijn vader en moe­der in Huissen
Wilde bij Vitesse rugnummer 10, maar dat was al bezet (Stevanovic).
Heeft nu het hoogste rugnummer in de eredivisie: 90 (zijn geboorte­jaar)
Yu Hai, ex-Vitesse, had tot voor kort met rugnummer 68 het ‘re­cord’ in handen.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: