5 april 2020 In de media

Jacco Swart: “Neem de tijd voor beslissing. Overzie eerst alle consequenties”

Vertegenwoordigers van de Europese voetbalbond UEFA, de ECA (de overkoepelende organisatie voor clubs) en de European Leagues (de belangenbehartiger van 35 competities) zijn druk bezig met het vervolg van de nationale voetbalcompetities en Europese bekerwedstrijden.
Ze werken met drie scenario's voor het afronden van het huidige voetbalseizoen.

Het nationale en internationale voetbal staat, net als de meeste grote wereldsporten, al wekenlang stil door de uitbraak van de coronapandemie.

Volgens Jacco Swart, managing director van de European Leagues, hebben de UEFA, ECA en EL twee werkgroepen geformeerd om de consequenties van de diverse scenario's in kaart te brengen.

De ene werkgroep buigt zich over de speelkalender, terwijl de andere werkgroep naar de financiële gevolgen kijkt. Swart maakt deel uit van beide werkgroepen.

De voormalig directeur van de Eredivisie CV schetst de drie scenario's.

Eerste scenario: begin juni

"Bij het eerste scenario zou de nationale competitie begin juni moeten starten en dan zou er doorgespeeld worden tot en met eind juli. De internationale clubcompetities zouden dan half juni beginnen tot en met begin augustus. Het is de bedoeling dat iedereen dan klaar is, om half augustus het nieuwe seizoen te kunnen aanvangen van de nationale competities."

Tweede scenario: half juni

Bij het tweede scenario gaat men ervan uit dat de nationale competities half juni worden hervat en dat die eerst worden afgerond.

"Vervolgens beginnen we aan een blok waarin de internationale competities worden uitgespeeld. Dan moeten de nationale competities begin augustus afgerond zijn en eind augustus de internationale competities. Half september worden dan de nieuwe competities aangevangen."

Derde scenario: annuleren

Het derde scenario is volgens Swart de optie als er geen andere oplossing meer is. "Als het coronavirus om zich heen blijft grijpen en de maatregelen blijven voortduren, dan blijft geen ander scenario over dan het volledig annuleren van dit seizoen."

De Belgische competitie wil stoppen, veel clubs in Nederland willen ook niet verder voetballen. Swart geeft met zijn werkgroep een duidelijk advies af aan de nationale competities. "Neem de tijd voor je beslissing om eventueel te stoppen. Overzie eerst alle consequenties en neem dan je besluit. Er is nog tijd."

De wereldvoetbalbond FIFA werkt hard aan een plan om de problemen rondom aflopende contracten per 1 juli op te lossen. Spelers als Hakim Ziyech (Ajax) zouden niet langer kunnen spelen, als de competities in de zomer worden uitgespeeld. "Spelers zouden dan langer bij hun huidige club kunnen spelen, maar zeker niét na 1 juli al bij hun nieuwe club", aldus Swart. 

Afbeeldingsresultaat voor jacco swart vitesse.org
NOS / Foto’s SV – JS

Hoofdsponsor: