6 maart 2014 In de media

Janssen is content met carrière

Arnhemmer (32) stopt door nieuwe blessure met voetballen. Hij wordt jeugdtrainer en scout bij Vitesse.
Theo Janssen zal zijn tot medio 2015 doorlopende con­tract bij Vitesse niet uitdienen.

De 32-jarige Arnhemmer maakte gisteren bekend dat hij per direct stopt als voetballer. Janssen blijft wel aan Vitesse verbonden. Hij heeft een contract voor vijf seizoe­nen getekend. De clubman wordt scout en gaat wekelijks middenvel­ders uit de jeugd trainen.

Zijn laatste wedstrijd is de thuis­wedstrijd van Vitesse tegen Feye­noord (1-2), op 6 oktober vorig jaar. Daarin liep Janssen een kruis­bandblessure op. Tijdens zijn reva­lidatie volgde recent meniscus­schade in de andere knie. Na die tegenslag vond de middenvelder dat het genoeg is geweest.

„Ik wilde na dit seizoen stoppen en hoopte na mijn kruisbandbles­sure nog een wedstrijd of zes te spelen”, expliceert de linkspoot.

„Mijn linkerknie was al niet heel goed. Toen kwam die meniscus, in mijn rechterknie. De volgende stap is dat daar kraakbeenschade ontstaat. Dat wil ik niet. Dat is de reden dat ik nu stop. Ik moet nog een jaartje of veertig, vijftig kun­nen lopen. Dat wil ik niet met twee pijnlijke knieën doen.”

Welk gevoel overheerst nu bij je?

„Vooral opluchting. Mensen vra­gen me al heel lang of ik doorga of niet. Ik ben blij dat ik nu einde­lijk kan zeggen wat ik ga doen.”

Hoe kijk je terug op je carrière?

„Ik ben heel tevreden. Ik ben twee keer kampioen van Neder­land geworden, heb de KNVB-be­ker en een Johan Cruijff Schaal ge­wonnen en ben Voetballer van het Jaar geweest. Daar zouden veel mensen voor tekenen.”

Je hebt vijf interlands gespeeld. Is dat niet te weinig voor een speler met jouw talent?

„Misschien wel. Maar het is nooit mijn doel geweest 40 interlands te spelen. Ik word betaald door de club, dus die is belangrijk. Zo heb ik dat altijd gezien.”

Heb jij het maximale uit je loop­baan gehaald?

„Veel mensen zullen zeggen van niet, maar ik heb hier zelf voor ge­kozen. Ik hoefde niet per se nog een keer naar het buitenland. Ik vond het wel goed zo. Veel top­sporters zetten voetbal op één.

Dat heb ik nooit gedaan. Mijn ge­zin, en mijn familie, dat was voor mij het belangrijkste. Mijn car­rière heeft zo lang geduurd, om­dat ik het op mijn manier heb ge­daan. Voetbal was iets moois. Ik ben blij dat ik dat zo lang hebben kunnen doen. Daar ben ik trots op. Ik vind het ook mooi dat ik zo lang bij Vitesse heb gespeeld, om­dat het mijn club is. Ik heb ook al­tijd gezegd dat ik bij Vitesse wil­de afsluiten. En ik had graag ook met Vitesse een prijsje gewon­nen. Dat is helaas niet gelukt.”

Je hebt altijd het imago gehad van de lolbroek die maling heeft aan al­les. Wat vind je daarvan?

„Dat doet geen recht aan hoe ik ben. Bij alle clubs was ik basisspe­ler en heb ik redelijk goed ge­speeld. Als ik zo’n lolbroek zou zijn, dan was ik wel vaker nega­tief in het nieuws gekomen. Toen ik jong was, heb ik wel eens over­dreven, ging ik drie keer per week de stad in. Bijna twaalf jaar gele­den heb ik mijn vrouw ontmoet. Dat was het omslagpunt.”

Hoe kijk jij naar de toekomst?

„Op den duur wil ik de trainersdi­ploma’s halen. Tijdens de gesprek­ken met Vitesse kwamen we snel uit op scouting. Ik vind het leuk te kijken naar talenten, die we naar Vitesse kunnen brengen. Het zal nog moeten blijken, maar ik denk dat ik daar oog voor heb.”

Zien we jou straks terug op de ama­teurvelden?

„Misschien zal ik me ergens laten inschrijven en doe ik eens een training of een wedstrijd mee. Maar dat zal nooit in een eerste elftal zijn. Dat kan ik niet opbren­gen. Ik ga me dan te snel ergeren aan het niveau.”

Krijg jij eigenlijk nog een afscheids­wedstrijd?

„Ik weet niet wat de club wil doen. Dat is niet aan mij.”
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: