23 januari 2016 In de media

Janssen over zijn drie clubs: Vitesse, FC Twente en Ajax

Theo Janssen (34) is een kind van Vitesse, maar had alleen met FC Twente (2010) en Ajax (2012) het genoegen de kampioensschaal omhoog te houden.
Theo Janssen geeft Vitesse vanavond een goede kans op een stunt tegen Ajax. ,,Dat er nu in Amsterdam wordt gespeeld, maakt niet veel uit, want Vitesse speelt uit en thuis hetzelfde.”

In de aanloop naar Ajax-Vitesse (vanavond 19.45 uur) en in de week dat er bij FC Twente weer een lijk uit de kast viel, spreekt niet het linkerbeen maar het hart van de scout van Vitesse en voormalige smaakmaker van de eredivisie. Op verzoek van TELESPORT laat Janssen zijn licht schijnen over zijn drie Nederlandse werkgevers.

VITESSE, 1997-2008 en 2012-2014, 289 duels

"Door de overname van de club denken veel mensen dat het echte Vitesse-gevoel, dat ik uit mijn jeugd ken, zal zijn verdwenen. Dat is niet waar. Iedereen die er rondloopt, zal beamen dat Vitesse nog steeds een heel warme club is, waar veel positief ingestelde mensen werken en rust heerst. Mijn nieuwe rol als scout is me tussen echte Vitesse-jongens als Ruud Knol, Remco van der Schaaf, Nicky Hofs, Edward Sturing en Raimond van der Gouw op het lijf geschreven”, aldus Janssen, die in binnen- en buitenland de velden afspeurt naar aanwinsten.

"Natuurlijk heb ik door mijn eigen manier van voetballen een voorkeur voor technische spelers met een goed inzicht, maar ik zoek ook naar echte verdedigers, hoor. Als scoutingsteam hebben we per positie een profiel opgesteld. We willen spelers met bepaalde kenmerken”, zegt de Arnhemmer die, Vitesse vanavond een goede kans geeft om te stunten bij Ajax. "Vitesse heeft een elftal dat het de top drie lastig kan maken. PSV hebben we thuis helemaal weggespeeld, maar we verloren in de slotminuut. Dat er nu in Amsterdam wordt gespeeld, maakt niet veel uit, want Vitesse speelt uit en thuis hetzelfde.”

FC TWENTE, 2008-2011, 128 duels

"In mijn tijd bij FC Twente heb ik nooit vermoed dat het bestuurlijk zo’n puinhoop was. En de huidige situatie gaat me echt aan het hart. Het moet een les zijn voor clubs als Vitesse. Als je heel realistisch kijkt, kun je – mede door de sponsordeals die Ajax, Feyenoord en PSV sluiten – op lange termijn nooit tegen de top drie op. AZ heeft het geprobeerd, is in elkaar gestort en krabbelt nu pas weer op. En je ziet hoe het met FC Twente gaat. Vitesse hoopt met gedegen beleid een keer een uitschieter te hebben, zoals Willem II ooit eens had. Maar je moet je nooit blindstaren op een vaste plek tussen de topclubs.”

De Voetballer van het Jaar van 2011 weet niet meer wat hij van Joop Munsterman moet denken. "Het is duidelijk dat er op zijn zachtst gezegd dingen niet goed zijn gegaan. Er zijn luchtkastelen gebouwd. Voor de mensen waarmee hij werkte, was Joop top, een prima mens. En ik vind het moeilijk te geloven dat Aldo van der Laan en Joop alle ellende alleen hebben kunnen aanrichten. En als dat zo is geweest, hebben de mensen om hen heen oogkleppen op gehad en zijn die óók schuldig.”

Hij vindt niet dat de kampioensschaal van 2010 door alle onverantwoorde financiële risico’s in Enschede aan glans verliest. "Absoluut niet zelfs”, aldus de vijfvoudig international. "Als je de club nu zo ziet aftakelen, is dat makkelijk te zeggen. Maar ik weet wat we er allemaal voor hebben moeten doen om de titel, KNVB-beker en Johan Cruijff Schaal te bemachtigen. Je zag de club groeien en het was geweldig om daar onderdeel van uit te maken.”

AJAX, 2011-2012, 41 duels

"Ik ben nog steeds blij dat ik voor Ajax heb gespeeld. Ook al was het maar één seizoen. Ik heb allerlei verhalen gelezen. Bijvoorbeeld dat ik voetballend wel, maar qua levensstijl niet bij Ajax zou passen. Maar toen Frank de Boer me kocht, wist hij wat voor een type hij in huis haalde. Een speler met een schommelend gewicht. Als ik na de zomer terugkwam, was ik wat zwaarder, maar ik was zo gemotiveerd dat ik topfit was als de echte wedstrijden begonnen. En ja, ik rookte een sigaretje. Maar het was echt niet zo dat Frank van me af wilde”, kijkt de middenvelder terug.

"Achteraf kun je misschien wel stellen dat de verwachtingen te hoog waren. Het tweede halfjaar heb ik als linkshalf mijn waarde gehad en laten zien dat ik makkelijk mee kon. Maar daarvoor was er veel kritiek op mijn functioneren als controlerende middenvelder, terwijl ik nu elke andere zes ook zo zie spelen: tussen de centrale verdedigers inzakken om te zorgen dat Ajax aan voetballen toekomt. Alleen had iedereen de Janssen van FC Twente voor ogen. De nummer tien die veel scoorde.”

"De werkelijke reden van mijn vertrek was dat me een aantal dingen tegenstond, waardoor het na één jaar al was gedaan. Neem de reistijd. De afstand vanuit Arnhem naar Enschede was dezelfde. Maar in mijn Ajax-tijd werden, geloof ik alle snelwegen naar Amsterdam verbreed, waardoor ik er vaak drie uur heen en drie uur terug over deed.”

Dus spookte er een vraag door zijn hoofd. "Heb ik hier nog wel zin in? En toen kwam Vitesse voorbij en was de keuze heel simpel. Daar wilde ik mijn carrière afsluiten. Ik heb er met Frank over gesproken en Ajax heeft me daar goed bij geholpen door mee te werken aan een transfer.”

Janssen praat lovend over De Boer. "Hij doet het geweldig, weet er elk jaar met nieuwe spelers toch weer een team van te maken. De manier van spelen kun je mooi vinden of niet, maar het is wel duidelijk. Frank is een supertrainer.”
 

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: