7 december 2014 In de media

Janssen: ‘Kleine overwinning voor Vitesse’

Zondag spelen Vitesse en FC Twente tegen elkaar, de clubs waarmee Theo Janssen de grootste binding heeft. Bij Vitesse is hij geboren, met FC Twente werd hij kampioen van Nederland.
Nadat Theo was gestopt met voetballen, werd hij scout voor Vitesse.

Waar is hij zondag?

“Dan zit ik op de tribune bij Vitesse. Ik vind het heel moeilijk te voorspellen wat het wordt. Wij hebben al vijf wedstrijden achter elkaar niet gewonnen, zij geven weinig goals weg, maar scoren ook niet veel. Bovendien missen ze hun spits Luc Castaignos, dat maakt wel veel verschil. Zal je net zien dat zijn vervanger er twee inschiet! Ik verwacht een schaakspel, met een kleine overwinning voor ons.”

Je bent nu scout bij Vitesse, wat doe je?

“Heel veel wedstrijden bezoeken, zoeken naar die twee of drie spelers die ons kunnen versterken. Daarom ga ik af en toe naar het eerste kijken, zodat ik zelf kan zien wat we nodig hebben. Dan kan ik ook meepraten met de trainers als ze me vragen wat we missen en wat voor speler we kunnen gebruiken. En dat gebeurt ook vaak. Ik reis heel Europa door, maar heb toch het liefst dat we Nederlandse spelers scouten. Ik ben voorstander van zoveel mogelijk Nederlanders in ons eerste.”

Waar let je op?

“Op inzicht, ik kijk vooral naar middenvelders, of ze goed staan, of ze een mooie pass hebben, of ze iets extra's hebben, of ze een persoonlijkheid zijn, op dat soort zaken let ik. We vormen een team met Mark van Hintum, Janus van Gelder en Sunny Bosz, de zoon van de trainer. Hij zet alles voor ons om in data, of op video en gaat zelf soms ook scouten.”

Jij hebt nooit angst gehad voor het zwarte gat?

“Nee, daarvoor ben ik nooit bang geweest, omdat ik, om het zo uit te drukken, naast het voetbal ook altijd heb geleefd. Sommigen zijn alleen maar met voetballen bezig, dat heb ik nooit gehad.”

Breng je die levensfilosofie ook over op jongere spelers?

“Ik probeer ze wel duidelijk te maken dat er meer is dan voetballen, maar tegelijk hebben sommigen het juist nodig dat ze alleen met voetballen bezig zijn. En dan is het niet zo handig om te zeggen dat er meer is. En zoveel praat je daar niet over met spelers.”

Iets heel anders, Phillip Cocu heeft tot voor kort nog elke week gevoetbald in een vriendenteam in de zaal. Voetbal jij nog wel eens?

“Sterker, we zijn met oud-voetballers van Vitesse als Edward Sturing, Van Hintum, Rene Eijer, Frans Thijssen, Nicky Hofs een team begonnen, de VitesseLegends. Nog sterker, we zijn te boeken via Vitesselegends@gmail.com. We merken dat we met elkaar weer het plezier hebben dat we vroeger hadden.”

Misschien wil Cocu, nu hij helemaal is hersteld, ook wel een keer meedoen?

“Phillip is benaderd, we hebben zo'n dertig spelers, iedereen reageerde positief, John van den Brom, Raymond van der Gouw, Peter Bosz, iedereen komt als hij kan. We hopen volgend jaar onze eerste wedstrijd te spelen. VitesseLegends wordt vergelijkbaar met Lucky Ajax, dus bij jubilea en dergelijke kun je ons inhuren. We willen wel dat de helft van de opbrengsten bij zo'n wedstrijd naar een goed doel gaat.” 
 

Helden / Foto’s SV

Hoofdsponsor: