16 november 2012 In de media

Janssen: “Hopelijk is Bony weer bij de les”

Theo Janssen speelt voor het eerst sinds vier jaar weer de derby Vitesse-NEC. “Op voorhand doet me dat niets extra’s, maar als ik speel natuurlijk wel. Zo’n wedstrijd is altijd speciaal en ik heb er ook veel zin in.”
"Ik richt me pas op die wedstrijd zodra we besprekingen hebben", zegt de middenvelder in gesprek met VoetbalPrimeur. "Dan hoor ik hoe de trainer het wil doen en vervolgens moeten wij gewoon onze taken uitvoeren. Als we dat doen, hebben we een sterker elftal dan NEC. Doen we dat niet, dan hebben we een probleem."

"Ik denk dat er meer strijd van hun kant is", stelt de oud-Ajacied. "Dat is een aantal jaar geleden begonnen. NEC speelt prima voetbal, ze hebben een fantastische seizoenstart. Er springen niet echt spelers uit, het is een goed team. Dat is hun kracht en voor ons het gevaar." Volgens Janssen heeft Vitesse ook die kwaliteiten, maar dan met een aantal spelers dat er bovenuit kan steken.

Bij de les
Een van hen is topscorer Wilfried Bony. "In de afgelopen wedstrijd speelde hij een stuk minder. Hopelijk is hij tegen NEC weer honderd procent bij de les en kan hij weer het verschil maken. Bony is een uitzonderlijke speler, maar ook hij moet zich elke wedstrijd weer opladen. Als dat om een of andere reden niet lukt is hij goed, maar springt hij er niet bovenuit."

Janssen ging eerder dit seizoen al met Ajax op bezoek bij NEC, dat destijds werd weggespeeld (1-6). De middenvelder pikte in dat duel de 0-4 mee. "In het begin van het seizoen is elke ploeg nog een beetje zoekende, dat waren wij op dat moment ook", kijkt hij terug. "Daarna zijn ze beter gaan voetballen en hebben ze meer punten gepakt."

Totale controle
De Arnhemmer put in aanloop naar de derby moed uit het afgelopen duel met FC Twente (0-0). "Toen hebben we voor het eerst echt totale controle gehad in een wedstrijd. Dat resulteerde nog niet in heel veel kansen, maar dat heeft ook te maken met het sterke team van Twente. Als we in dezelfde organisatie spelen, moeten we NEC onschadelijk kunnen maken en zullen we meer ruimte krijgen dan tegen Twente."

Toch was er ook kritiek op het spel van de Arnhemmers tegen de Tukkers. "Er zijn altijd mensen die romantiseren", aldus Janssen. "Ik zag Jan Mulder helemaal losgaan, dat het niet om aan te gluren was. Maar voetbal is af en toe ook tactisch. Iedereen wil sprankelend spelen, wij ook. Maar als je merkt dat het niet lukt, moet je kunnen terugschakelen naar iets anders. Dat hebben wij naar behoren gedaan. Bovendien heb ik nog nooit een team gezien dat het hele jaar sprankelend speelt."

Laatste zetje
Het elftal van Vitesse heeft tal van nationaliteiten, maar volgens Janssen begrijpen ook zij het belang van het duel met de rivaal. "Die spelers lopen ook rond in Arnhem en merken dat er meer aandacht is voor deze wedstrijd dan wanneer je tegen PEC Zwolle of RKC speelt. We trainen ook in het stadion met supporters, dat gebeurt niet heel vaak. Dat geeft die jongens misschien het laatste zetje om te beseffen dat zondag een belangrijke pot wordt."

Voetbalprimeur

Hoofdsponsor: