14 augustus 2010 In de media

Jeugdig Ajax na moeizame start langs Vitesse

Ajax heeft de eerste overwinning in het kersverse seizoen te pakken. Na het teleurstellende gelijke spel uit bij Groningen op de eerste speeldag, versloegen de Amsterdammers zaterdag na een moeizame start Vitesse.

Jol liet vanwege het blessureleed bij Eyong Enoh en Rasmus Lindgren de 18-jarige Roly Bonevacia starten op het middenveld. In de tweede helft maakte nog een spelers zijn debuut. Ook Florian Josefzoon mocht zich na een invalbeurt Ajacied noemen.

In de eigen Arena ging Ajax allesbehalve voortvarend van start. In het eerste halfuur had de thuisploeg weliswaar een overwicht maar bleven grote kansen uit. Vitesse kon er verscheidene keren gevaarlijk uitkomen. Na zesentwintig minuten kwam de Arnhemse ploeg zelfs op voorsprong. Davy Pröpper kon na een goede voorzet van Genaro Snijders binnenkoppen. De Amsterdamse defensie zag er, zoals al eerder dit seizoen, niet goed uit bij het tegendoelpunt.

Toch herstelde Ajax zich binnen tien minuten. De van een schorsing teruggekeerde Jan Vertonghen zette de ploegen op gelijke hoogte. Zijn ziedende vrije trap was Eloy Room, hij verving Piet Velthuizen, te machtig.
Gregory van der Wiel zette de thuisploeg drie minuten later al weer op voorsprong. De rechtsback werd handig weggestuurd door Mounir El Hamdaoui. De international schatte de steekpass op waarde en rondde met een slim tikje af.

Tot verbazing van het aanwezige Ajax-publiek kwam Vitesse brutaal terug in de wedstrijd. De 17-jarige Marco van Ginkel kreeg een cadeautje van Toby Alderweireld. De Belg kopte een bal precies in de voeten de jeugdige Arnhemmer. Een droge knal volstond om Maarten Stekelenburg voor de tweede keer te passeren.

Direct na rust zette de ingevallen Josefzoon zijn debuut luister bij door in zijn eerste speelminuut direct een assist te verzorgen. Zijn voorzet werd doeltreffend afgerond door de inglijdende Siem de Jong. Frank van der Struijk kwam net te laat.
Vurnon Anita besliste het duel na 58 minuten. De linksback kapte zich knap vrij en zette de Amsterdammers voor het eerst in het duel op een ruimere voorsprong.
Ajax kreeg voldoende mogelijkheden om verder te werken aan het doelsaldo, maar liet een vijfde treffer achterwege. Met name El Hamdaoui was nadrukkelijk op zoek naar de 5-2 en zijn eerste treffer in een thuiswedstrijd. Die debuutgoal bleef uit.