24 maart 2020 In de media

Johannes Spors nieuwe technisch directeur

Johannes Spors is per april de nieuwe technisch directeur van Vitesse. Spors (37) werkte eerder voor TSG 1899 Hoffenheim, RB Leipzig en Hamburger SV. Vitesse en Spors hebben een contract tot medio 2023 ondertekend.
Spors groeide op in het Duitse Heidelberg. Nog tijdens zijn studie Sportwetenschappen en Politicologie aan de Ruprecht-Karls-Universiteit in Heidelberg begon Spors zijn loopbaan bij TSG 1899 Hoffenheim. In totaal werkte de inmiddels 37-jarige Spors bijna tien jaar voor de club uit de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Hij heeft allereerst ervaring opgedaan in video-analyse en als Hoofd Scouting. Na zijn jarenlange ervaring bij Hoffenheim maakte hij in december 2015 de overstap naar RB Leipzig. In Leipzig was hij verantwoordelijk voor de gehele scoutingafdeling. Spors maakte aldaar de promotie naar de Bundesliga mee. Ook eindigde RB Leipzig direct in het eerste seizoen in de Bundesliga als tweede en speelde het seizoen daarna in de UEFA Champions League. Na twee jaar in Leipzig stapte hij halverwege het seizoen 2017|2018 over naar Hamburger SV. In Noord-Duitsland was Spors verantwoordelijk voor transfers, de scouting en alle analisten. In september 2019 verliet Spors HSV, waar hij een talentvolle selectie achterliet die volop kapitaal vertegenwoordigd en meestrijdt om promotie naar de Bundesliga. Bij zijn vorige clubs heeft hij nadrukkelijk samengewerkt met Duitse voetbal- en TD-bekendheden als Ralf Rangnick, Jens Todt en Alexander Rosen. Door hen is Spors ook veelvuldig gecoacht, waardoor hij is klaargestoomd voor het technisch directeurschap.

Johannes Spors over zijn nieuwe uitdaging: “Na jarenlange ervaring te hebben opgedaan in de voetbalwereld, heb ik na mijn laatste functie bewust de tijd genomen om mij te oriënteren op mijn volgende stap. Bij Hoffenheim heb ik de indrukwekkende opmars van dichtbij mee mogen maken. Bij RB Leipzig heb ik als Hoofd Scouting leiding gegeven aan het volledige scoutingsteam. De club opereerde in letterlijke en figuurlijke zin op Champions League-niveau. Daarna volgde een boeiende tijd bij Hamburger SV, dat een enorm grote club in Duitsland is. Met mijn eerder opgedane ervaring en het ruime takenpakket bij HSV heb ik een fundament gelegd voor mijn toekomst als technisch directeur. Ik kijk er nu naar uit om mijn visie en ideeën bij Vitesse te implementeren. In de prettige gesprekken is de ambitie duidelijk uitgesproken. We willen structureel meespelen om Europees voetbal. Vitesse zie ik als een club met veel mogelijkheden en uitstekende faciliteiten. Ik ga mijn hele hebben en houden geven om samen met de club de volgende stappen te zetten.”

Algemeen directeur Pascal van Wijk: “We hebben de afgelopen periode gericht gezocht naar een ambitieuze en moderne technisch directeur. Een TD die ervaren is in het toepassen van hedendaagse middelen zoals datagebruik en die zowel voetbaltechnisch als wetenschappelijk onderlegd is. Vanzelfsprekend hebben we ook de Nederlandse markt in kaart gebracht, maar we hebben in Johannes de best passende kandidaat gevonden. Bij Vitesse durven we vernieuwend en vooruitstrevend te zijn. We willen stappen vooruit maken en daarvoor is durf nodig. We zien in Johannes die gedreven en moderne professional. Daarnaast staat Johannes voor innovatie en heeft hij brede ervaring opgedaan in alle aspecten die terugkomen in het vak van technisch directeur. Ook neemt hij een vernieuwend netwerk, manier van werken en internationale ervaring met zich mee. Met Johannes aan het voetbaltechnische roer willen we graag voor de lange termijn slagen maken. Daarnaast willen we Marc van Hintum bedanken. Als echte clubman heeft hij de afgelopen maanden de rol van technisch directeur uitstekend ingevuld.”

Spors treedt per april in dienst als technisch directeur. Marc van Hintum, die de afgelopen periode als interim technisch directeur de honneurs waar nam, richt zich dan weer fulltime op zijn oorspronkelijk rol als Hoofd Scouting.

Vitesse / foto’s Vitesse en SV

Hoofdsponsor: