22 mei 2018 In de media

Jong Vitesse met ‘invloeden uit Emmen’

Vitesse gaat Europa in, Jong Vitesse keert terug in de tweede divisie en SC Emmen stapt voor het eerst in de historie de eredivisie binnen.
,,De triple, jongen", jubelt Emmenaar Joseph Oosting (46) deze zondag 20 mei, Eerste Pinksterdag 2018.

,,Twintig jaar gevoetbald hè, bij Emmen. Ik had er een contract voor onbepaalde tijd. Ik heb Emmen nooit verlaten tot ik dacht 'het is tijd mijn vleugels een keer uit te slaan'. Zo ben ik bij Vitesse terechtgekomen. Mooie club. Soms denk ik: ik had het eerder moeten doen."

Joseph Oosting is even daarvoor door Anil Mercan en Bilal Byazit tijdens een interview voor de camera kletsnat gegooid; twee plastic potten water over het hoofd.

Opdracht
De huldiging met medailles en kampioensschaal van de derde divisie zondag is achter de rug. Zo'n achthonderd toeschouwers – een ruwe schatting – hebben Oosting en zijn mannen op sportcentrum Papendal met 4-1 zien winnen van Blauw Geel'38. Daarmee komt na een jaar een einde aan het verblijf in de derde divisie.

Niks meer, niks minder was de opdracht voor dit seizoen van technisch directeur Marc van Hintum. Een jaar na de degradatie moest Jong Vitesse hoe dan ook terug naar de tweede divisie. Een dipje na de winter bracht de doelstelling even in gevaar, maar sinds Pasen is Jong Vitesse soeverein koploper en sinds Pinksteren de kampioen.

Voor Oosting was deze warme zondagmiddag de apotheose van zijn krankzinnige dubbelrol als hoofdtrainer van 'Jong' en assistent van Edward Sturing bij het eerste elftal. Dat klusje deed hij er sinds het vertrek van Henk Fraser en diens rechterhand Alexander Rankovic even bij en slaagde zaterdagavond in Utrecht met Europees voetbal. ,,Ik heb inderdaad maar kort geslapen."

Maar de klus zit erop. ,,Dit is het resultaat van hard werken. Als je spijkerhard werkt, valt alles op zijn plaats."

De oud-profvoetballer van Emmen, Veendam en weer Emmen kwam in 2014 als jeugdtrainer naar Vitesse. Twee clubs, twee andere werelden. ,,Wat ik meeneem van Emmen naar Vitesse? Kameraadschap. Dat is de basis voor alles. En oprechtheid. Ik ben altijd duidelijk naar de jongens. Het is niet altijd makkelijk bij Jong. Jong is dienend aan één. Als er een speler van één bij komt, moet hij spelen. Dat is nu eenmaal zo.

"Plezier,,
En ik geloof in mensen. Je spreekt samen met elkaar iets af en je zet de kaders neer. Kaders voor gedrag, speelstijl, doelstellingen. En dan ga je aan de slag. Je mag fouten maken. Ja, liever niet te veel natuurlijk, maar het gaat om ontwikkelen. Hard werken en plezier hebben, dat brengt resultaat."

Het vertrekpunt was niet eenvoudig. Zeven spelers die langdurig uit de roulatie waren geweest, moesten op niveau worden gebracht. ,,Als je ziet waar sommige jongens vandaan komen; een jaar, bijna twee jaar niet gevoetbald. Dan mochten ze een helft spelen, dan moesten ze verplicht gewisseld. Het ging stap voor stap."

Met nog een duel voor de boeg en de titel op zak kan Oosting zich vast richten op volgend seizoen in de tweede divisie. Het liefst zou Vitesse net als Ajax, PSV, FC Utrecht en AZ met de beloften in de eerste divisie spelen. Komend seizoen wacht echter een flinke klus in de tweede divisie. Zes spelers vertrekken uit Arnhem om uiteenlopende redenen; vier van hen speelden in de basis. Sven van Doorm (Telstar) en Julian Lelieveld (onbekend) worden verhuurd, Thomas Oude Kotte (onbekend) en Gino Bosz (Go Ahead Eagles) vertrekken.

Oosting; ,,De visie van de club is A-junioren doorschuiven. Het wordt weer een flinke klus."

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: