8 augustus 2014 In de media

Jong Vitesse Radio is kweekvijver voor twee werelden

Verslaggever bij Optimaal FM Eelco Walraven heeft twee voorliefdes: zijn club Vitesse en het maken van een goed radioprogramma.
Toen hij 4,5 jaar geleden werd gevraagd om die twee liefdes te bundelen bij het maken van een nieuw voetbalprogramma over Vitesse, was het voor de voormalig medewerker van de Wereldomroep niet nodig om lang na te denken. Nadat Vitesse Radio een succes werd, kreeg Walraven een vernieuwend idee. Volgens hem was er vanuit beginnende journalisten steeds meer vraag naar een plek waar jonge journalisten ervaring op kunnen doen in de sportjournalistiek. Sindsdien is het trainingscomplex Papendal een kweekvijver waar talenten uit twee werelden zich kunnen ontwikkelen.

Het team van Jong Vitesse Radio startte met vier enthousiaste studenten die allemaal een opleiding volgen met een media of journalistieke achtergrond. Sinds kort zijn er drie nieuwe studenten bij gekomen die staan te springen om verslag te doen van de wedstrijden van jong Vitesse. Het radioprogramma duurt in totaal drie uur. In de zendtijd blikt het team terug op de vorige wedstrijd, spreken ze met een trainer of speler en wordt de aankomende wedstrijd voorbeschouwd.

“Het is leuk omdat je al snel merkt waar iemands kwaliteiten zitten. De een is bedreven in live verslaggeving terwijl de ander een geweldige samenvatting kan maken als de wedstrijd afgelopen is. Voor de grotere interviews zetten we vaak een nieuwe en een wat meer ervaren student in. We leren niet alleen van de spelers maar ook van elkaar. Vijfenveertig minuten praten is toch best lang als je dat nog nooit gedaan hebt.”

Het radioprogramma ‘Jong Vitesse’ is het schoolvoorbeeld van een win-winsituatie. Jonge journalisten doen ervaring op in het interviewen van spelers en het maken van een uitzending, aan de andere kant leren de jonge spelers hoe ze met journalisten en al die media-aandacht om moeten gaan. [Voetballen]

“Het verslag doen van de wedstrijden van het belofteteam is natuurlijk commercieel minder aantrekkelijk, met de komst van internet radio werd dit een stuk makkelijker. Want uiteindelijk is het beloftenelftal de plek waar de toekomstige professionals hun eerste minuten maken.”

Op de vraag of de professionals in de dop wel zitten te wachten op die jonge journalistjes zegt Walraven resoluut: “Willen die jongens profvoetballer worden? Het te woord staan van de pers is een onderdeel van het werk van een professional. Natuurlijk praat de een iets makkelijker als de ander en is het altijd leuker om te vertellen over een wedstrijd die je wint, maar ook de spelers moeten nog groeien.”

De twintigjarige Jesper Stoffelen is een van de redactieleden die al langer rondloopt bij Vitesse Radio. Toen het lokale radiostation Keizerstad FM de sub licentie kreeg voor het verslaan van de wedstrijden van het eerste elftal van Vitesse, ging Jesper direct aan de slag voor het programma. Ook binnen het nieuwe project heeft Jesper zijn plaats veroverd. Aangezien Jesper al redelijk wat ervaring heeft in de radioverslaggeving, wil hij zich binnen de redactie ‘Jong Vitesse Radio’ vooral richten op de organisatorische taken.

“Mijn werk bij Jong Vitesse Radio is meer een verdieping in de praktijk. Ik studeer Media en Entertainment management en ik merk dat ik een streepje voor heb op studenten, omdat ik al enige praktijk ervaring heb. Ik wil me nu dus vooral richten op de eindredactie van een programma, dat is een kant van het vak die ik nog niet zo goed ken.”

Soms zit de redactie volgens de ambitieuze student wel in een lastig pakket. “We moeten goed oppassen dat we onze eigen ruiten niet ingooien. We zijn niet van Vitesse, maar lenen natuurlijk wel hun naam. Het belangrijkste is dat we er zijn voor de fans, Jong Vitesse Radio is uiteindelijk bedoeld voor mensen die van de club houden.” Maar volgens Jesper kan het soms lastige situaties opleveren als bijvoorbeeld een trainer of coach echt iets ‘raars’ zegt. “Finaal met de grond gelijk maken gebeurt dan vaak niet. Andere media zouden daar waarschijnlijk anders mee om kunnen gaan, wij moeten meer belangen afwegen dan bijvoorbeeld de NOS.”

Het maken van een radioprogramma over een beloftenelftal is volgens Walraven iets vernieuwends. Wellicht inspireert Jong Vitesse Radio meerdere clubs om op deze manier mediatraining te geven aan de profs in de dop en kan deze win-winconstructie op meerdere plekken in de sportjournalistiek worden uitgerold.

Op de werkvloer / Flip Kloet / Foto’s SV

Hoofdsponsor: