7 juni 2010 In de media

Jongbloed: ‘Dit jaar onplezierig’

Jan Jongbloed had graag lan­ger doorgewerkt met de jon­ge spelers bij Vitesse. Maar zijn slechte ervaringen uit het voorbije seizoen maakt zijn vertrek makkelijker.

Vertrekkende assistent-trainer hekelt instelling van spelers 

Jan Jongbloed (69) vertrekt de­ze zomer na 22 jaar bij Vites­se. Het aflopende contract van de assistent-trainer wordt niet verlengd. „Ik vind het heel jammer dat ik er komend sei­zoen niet meer bij ben”, zegt Jong­bloed. „ Marco van Ginkel, Davy Pröpper, en nog wat jonge jongens hebben veel vertrouwen in me. Die hadden me kunnen gebrui­ken. Ik had zeker van waarde kun­nen zijn.” In tijden van sportieve en finan­ciële malheur kiest Vitesse noodge­dwongen voor een toekomst waar­in de eigen jeugd een cruciale rol krijgt. Jongbloed: „Vitesse zet in op de jeugd. Dan hadden ze mij moeten houden.”

Hij is geen diplomaat en al hele­maal geen trainer die gevormd is door allerlei cursussen. Jongbloed is de man van de praktijk. Met oog voor detail. Altijd gericht op technische en tactische vaardigheden. „ De tactische kwaliteiten van spe­lers worden minder. Ik leerde voet­ballen op straat. Nu is het allemaal boekenwerk, jonge spelers hoeven weinig zelf te ontdekken. Daar doen alle trainers aan mee.”

Zijn authentieke kijk op voetbal werd bij Vitesse gewaardeerd door spelers die zichzelf wilden verbete­ren. Maar Jongbloed heeft het hui­dige seizoen, dat officieel op 30 juni afloopt, als zeer onprettig er­varen. „Dit was het meest onplezie­rige jaar dat ik bij Vitesse heb mee­gemaakt. We hadden een heel slechte selectie. Een hoop spelers wilde niet hard werken. Ze waren eigenwijs, heel slecht coachbaar, wilden niets aannemen. Daarom ga ik met niet zo veel weemoed weg”, zei Jongbloed, die ‘niet met modder wil gooien’ en daarom geen namen noemt.

En: „Ik heb mijn hele loopbaan niet veel clubs versleten. Ik ben niet zo’n wegloper. Wat ik nodig heb is respect. In zoverre, dat ik verstand van voetbal heb. Dat heb ik dit jaar gemist. Dan is het mis­schien wel goed om te stoppen.”

Jongbloed heeft op zijn beurt veel geleerd van Bert Jacobs, de legen­darische oud-trainer van Vitesse.

„Hij kon voetbal heel simpel hou­den. Jacobs haalde ook goede spe­lers. Frans Thijssen halen was niet zo moeilijk, maar Jacobs haalde ook Anne Evers, Arjan Vermeu­len, Ricky Hilgers. Ze presteerden allemaal. Hij was bezeten, maar had ook plezier buiten het voetbal. Die bezetenheid heb ik van hem meegekregen.”

In 22 jaar is een blijvende band ontstaan. „Het is hartstikke jam­mer voor de club dat Vitesse geen eigen trainingsaccommodatie heeft. Dat is een van de redenen waarom Vitesse een koele club is geworden. Je hebt iets nodig dat van de club is, en waar iedereen van de club rondloopt”, aldus Jong­bloed. „Ik hoop dat het goed gaat met de club. Er zijn een hoop men­sen bij Vitesse die ik mag. Vitesse is wel een beetje mijn club gewor­den. Ik ben er niet voor niets zo lang gebleven.”

Door Gerard Borgman

De Gelderlander

Hoofdsponsor: