30 juli 2014 In de media

Joost de Wit: ‘Ovename is niet aan de orde’

Marcell Ham, al jaren zakenpartner van voormalig Vitesse-eigenaar Merab Jordania, beweert dat de Arnhemse club mogelijk opnieuw wordt verkocht. Vitesse ontkent in alle toonaarden.
Ham zei onlangs voor de Amsterdamse rechtbank het geluid van meerdere kanten gehoord te hebben. Daar verloor de ondernemer overigens een kort geding waarin hij ruim 6 miljoen euro uit transferopbrengsten eiste van Vitesse.

'Vitesse te koop voor 30 miljoen euro'

Behalve de recente woorden van Ham circuleren al langer geruchten dat de Engelse topclub Chelsea van Vitesse af zou willen. De topclub uit Londen bepaalt bij de Gelderse club deels het beleid en laat er vooral talenten rijpen. Het 'project Vitesse' zou echter te weinig opleveren en alleen maar veel verlies lijden. Dagblad De Gelderlander schrijft woensdag dat het totale aandelenpakket van Vitesse op dit moment voor 30 miljoen euro te koop is. Het bedrag was volgens de krant 47 miljoen euro.

Een snelle verkoop van Vitesse wordt door de directie echter naar het rijk der fabelen verwezen. 'Vitesse is een bedrijf met aandelen en dan is hypothetisch gezien alles te koop, maar dit is totaal niet aan de orde. Ik heb geen enkel signaal', zegt algemeen directeur Joost de Wit die verantwoording moet afleggen aan de Russische eigenaar van Vitesse Alexander Tsjigirinski. Die zou momenteel onderhandelen met twee partijen over een overname.

Langetermijnvisie met stevige basis

Tsigiriniski heeft naar verluidt veel contact met miljardair Roman Abramovitsj, de grote baas van Chelsea in Londen. Onder zijn leiding zetelt vanuit de Engelse hoofdstad een invloedrijk voetbalnetwerk dat in contact staat met verschillende Europese clubs. Vitesse is één van die clubs. De Wit zegt zelf ook regelmatig te spreken met Tjigirinski die zich overigens zelden laat zien in Arnhem. 'Ik heb zeker contact met hem en juist nu ligt er hier een langetermijnvisie met jeugd en scouting als stevige basis. Onze eigenaar faciliteert en geeft goedkeuring om uit te voeren. Als deze plannen er zijn, dan wil je toch je club niet verkopen? Daar heeft hij ook nooit iets over gezegd naar mij. Wij opereren onafhankelijk.'

Liever praten over voetbal

Het is echter goed mogelijk dat De Wit zelf van niets weet en Londen zonder overleg met de directie van Vitesse zoekt. 'Nee hoor', reageert De Wit. 'Samen met de mensen van Tsjigirinski maak ik bijvoorbeeld ook onze begroting. Met Chelsea praat ik vooral over spelers die hier komen. De verhalen die ik nu lees zijn speculatief. Sponsorbedragen van Truphone kloppen ook niet. Maar veel liever heb ik het over voetbal. Vanavond spelen we een prachtige wedstrijd tegen Chelsea. Er lopen hier tegenwoordig weer veel Vitesse-helden rond. Edward Sturing, Theo Janssen, Marc van Hintum, Remco van der Schaaf om er een paar te noemen. Onze scouting is in korte tijd fors uitgebreid. Laten we daar ook eens naar kijken. Er gebeuren heel veel mooie dingen bij Vitesse.'
 

Omroep Gelderland / Foto SV

Hoofdsponsor: