17 februari 2013 In de media

Jordania en Kasakowski, een paar apart

Ted van Leeuwen was jarenlang een uitstekend voetbaljournalist bij Voetbal International. Als Arnhemmer was Vitesse zijn club en voorzitter Karel Aalbers zijn held en vriend.
Voor een verslaggever had hij een wat vreemde en gevaarlijke ambitie. Hij hunkerde naar het grote geld in de spelers- handel en wilde een club leiden.

Met zijn voorbeeld Aalbers en de toenmalige Vitesse-trainer Herbert Neumann was hij, zeker voor een onafhankelijk journalist, ietwat te nauw betrokken bij het contracteren van nieuwe spelers. Daarom was het voor zowel Van Leeuwen als dit blad destijds de beste oplossing dat hij directeur van AGOW werd. Zijn hart lag echter niet in Apeldoorn, Vitesse was zijn obsessie. Hij begon er als scout, werd technisch directeur, hoopte de opvolger van algemeen directeur Paul van der Kraan te worden, maar lijkt nu ten onder te gaan in het loyale en solidaire netwerk van eigenaar Merab Jordania en directeur Erwin Kasakowski.

Van Leeuwen lijkt plotseling van de aardbodem verdwenen. De mislukte transfer van Kelvin Leerdam van Feyenoord naar Vitesse was zijn laatste wapenfeit. Hij maakte een deal met Feyenoord-collega Martin van Geel, maar Jordania torpedeerde de overgang. Van Leeuwen stond in zijn hemd, maar Kasakowski kwam met een logische verklaring. Indien Vitesse de speler had aangetrokken, zou Leerdam de komende vijf maanden per wedstrijd 71 duizend euro kosten aan afkoopsom, tekengeld en salaris, en dat vond de clubleiding onverantwoord. Zo gebeurt er elke dag wel iets in Arnhem. De ontslagen directeur Van der Kraan zou graag een boekje opendoen, maar vertrok met een afkoopsom, inclusief spreekverbod. Daarom hoop ik dat Van Leeuwen een dagboek heeft bijgehouden, want een boek over zijn avonturen bij Vitesse brengt veel meer op dan welke afkoopsom ook.

‘Wij zouden Leerdam van de loonlijst halen bij Feyenoord,’ zegt Jordania. ‘Op het laatste moment kwam Feyenoord met die afkoopsom. Dan wachten we wel tot het eind van het seizoen, dan komt hij gratis naar Arnhem.’ De eigenaar van Vitesse maakte afgelopen zaterdag voor de thuiswedstrijd tegen PSV een ontspannen indruk. Gekleed in een spijkerbroek, met een vlot colbert, was hij de perfecte gastheer in zijn knus ingerichte ruime loge in Gelredome.

De beeldschermen aan de wanden vertoonden beelden van Eredivisie Live. Er waren zowel gasten van Chelsea als vrienden uit Georgië, maar zijn meeste aandacht ging uit naar drie voetbalanalytici van RTL 7. Jan Boskamp, René van der Gijp en ik waren persoonlijk door hem uitgenodigd. Dan mag je parkeren in de vip-zone, pal voor de hoofdingang, en je krijgt Loge 46 tot je beschikking; een protserig ingerichte box met witte bankstellen, verkeerde schemerlampen, hapjes, drankjes, geweldige tribuneplaatsen en een prachtige juffrouw achter de bar in Vitesse-shirt en een minuscuul broekje. De Georgische gastheer weet dat Boskamp de bami-hapjes bij benzinestations als een lekkernij ziet, daarom had hij voor kingsize bamiballen gezorgd, die Bossie verslond.

Aan het gedram van Fred Rutten maakte Jordania geen woord vuil. De trainer bleef demonstratief ziek thuis, toen hij de beloofde aankopen niet kreeg. Hij voelde zich in de steek gelaten door de leiding en was van mening dat Jordania de supporters in de maling nam. Er was maar één man die de club en de spelers in de steek liet door een week niet te verschijnen en dat was Rutten, met zijn onvolwassen en onprofessionele gedrag. Hij moet zijn handen dichtknijpen met zo’n getalenteerde selectie en het door Jordania gefinancierde trainingscomplex.

De eigenaar van Vitesse deed het incident af met een glimlach. ‘Die dingen gebeuren in het voetbal! zei hij zaterdag. ‘Onze trainer was ook boos toen Kasakowski in een interview zei dat Vitesse bij de eerste vier moest eindigen. Dat lijkt me eigenlijk logisch met deze spelersgroep. We hebben goede resultaten geboekt tegen de topclubs. Ik begrijp alleen niet waarom we zo veel punten inleveren tegen kleine ploegen.’

Jordania bemoeit zich nooit inhoudelijk met het elftal, maar op voetbalgebied is hem niets wijs te maken. Hij speelde twaalf jaar in de top bij Dinamo Tbilisi, Lokomotiv Tbilisi, Torpedo Koetaisi en Goeria Lantsjchoeti. Daarna werd hij voorzitter van Dinamo Tbilisi en was hij als spelersmakelaar betrokken bij de transfers van Giorgi Kinkladze, Temuri Ketsbaja en Georgi Demetradze. Jordania fungeerde ook nog als voorzitter van de Georgische voetbalbond en bondscoach van Georgië. Rutten hoeft zich dus geen zorgen te maken over het voetbalverstand van zijn baas.

Verder is Jordania een man met humor en zelfspot. Hij weet precies wat er wordt gezegd en geschreven over Vitesse. Voorlichtster Ester Bal moet dagelijks alle interviews vertaald op zijn bureau leggen en hij slaat geen uitzending van Voetbal International over. Zijn zoon, die intussen perfect Nederlands spreekt, zit dan als tolk naast hem. Jordania vond onze, niet altijd vleiende, opmerkingen over Vitesse zó vermakelijk dat hij eens nader wilde kennismaken. Dat wil overigens niet zeggen dat we ons laten inpakken met een schaal megabamiballen, want ik begrijp nog steeds niets van Jordania’s missie.

Het zou wel erg naïef zijn te veronderstellen dat hij ooit goud zou kunnen verdienen aan Vitesse. Daar is nog nooit iemand in geslaagd en er gaat sinds zijn komst veel meer geld uit dan dat er binnenkomt. Het blijft ook onduidelijk wie de financiers zijn sinds hij Vitesse op 16 augustus 2010 kocht. De Russische multimiljonairs Sjalva en Aleksandr Tsjigirinski worden genoemd, maar het ligt meer voor de hand dat zijn vriend Roman Abramovich de Arnhemse club als een dependance van Chelsea financiert om overtollige spelers in de etalage te plaatsen.

Ik heb in al die jaren heel wat vreemde, ludieke, geniale, onbekwame, kleurrijke en megalomane bobo’s zien passeren, maar het Vitesse-duo spant de kroon. Jordania stamt uit een deftige en invloedrijke familie, die in 1918 de eerste premier van Georgië leverde, totdat het land door de Sovjet-Unie werd heroverd. President Michail Saakasjivili liet Jordania een paar keer arresteren wegens vermeende belastingontduiking, oplichting en verduistering, maar alle zaken werden afgekocht en geseponeerd. Zijn in Tadzjikistan geboren rechterhand Kasakowski is de zoon van een Duitse krijgsgevangene en heet eigenlijk Stehblait. Zijn vader werd als jongen van zeventien naar het front gestuurd en pikte in het krijgsgevangenenkamp in Siberië het identiteitsplaatje van een dode Poolse soldaat, omdat hij zich realiseerde dat een Duitse achternaam een handicap zou zijn.

Erwin Kasakowski groeide op in de Duitse plaats Neunkirchen, studeerde binnenhuisarchitectuur, was croupier in een casino en runde een bar. Twintig jaar geleden leerde hij Jordania kennen, die hem een baan aanbood bij Dinamo Tblisi. Omdat beide heren Engels spreken, werden zij de vertegenwoordigers van de club en de nationale voetbalbond bij de FIFA en UEFA, waar ze een indrukwekkend netwerk opbouwden. Nadat Jordania Vitesse had gekocht, haalde hij de Duitser als directeur naar Arnhem. Omdat hij graag met eigen mensen werkt, ligt het in de lijn der verwachtingen dat zijn zwager Shota Arveladze, die nu nog trainer is van de Turkse club Kasimpasa, in de toekomst trainer van Vitesse wordt.

De zittende trainer Rutten werd tegen PSV gered door de van het Afrika Cuptoernooi teruggekeerde Wilfried Bony, die twee keer scoorde. En Dick Advocaat ging voor de zoveelste keer ten onder aan een persoonlijke fout van een verdediger. Deze keer stond Timothy Derijck als een beginneling vóór de man te dekken en dat betekende 2-2.

Voetbal International magazine nr 7 / Foto’s SV

Hoofdsponsor: