30 december 2011 In de media

‘Jordania is ambitieus, dat maakte de keuze voor Vitesse vrij eenvoudig’

Het natuurreservaat dat rust op de berg van Mount Nimba in West-Afrika ligt gedeeltelijk binnen de landsgrenzen van Ivoorkust.

Het gebied, officieel werelderfgoed, is rijk aan ijzererts en mag daarom gerust symbool staan voor de kracht van ’s lands beste voetballer: Didier Drogba, een man die daar in het westen van het land goed ergens tussen de rotsblokken uit de klei getrokken had kunnen zijn.

De aanvalsleider van het Engelse Chelsea zet namelijk boomlange en sterke gespierde verdedigers aan de kant alsof hij een lichtgewicht omver duwt. De spits is echter niet geboren in het ijzerrijke gebied, maar aan de andere kant van het land. Om precies te zijn in Abidjan, tot 1983 de hoofdstad van de republiek en nog altijd de belangrijkste plek op Ivoriaans grondgebied, mede door de haven die ligt aan het water van de Golf van Guinee. Daar, waar ook mannen als Basile Boli en Johan Djourou het levenslicht zagen.

Drogba, bijgenaamd Toti Bete Ka, is inmiddels 33 jaar en uiteraard gaan de gedachten dan uit naar een natuurlijke opvolger. Iets ten noordoosten van Abidjan ligt Bingerville, een handelsstad die ongeveer honderdduizend inwoners telt. Daar werd iets meer dan 23 jaar geleden Wilfried Guemiand Bony geboren, die vervolgens wél opgroeide in Abidjan. “Als jeugdspeler ben ik op dertienjarige leeftijd begonnen bij Maracana, een club uit de eigen stad. Twee jaar later verkaste ik naar de voetbalacademie van Cyrille Domoraud, een van de eerste profvoetballers uit Ivoorkust die internationaal door wist te breken. Hij speelde onder andere voor Olympique Marseille, AS Monaco, Bordeaux en Internazionale”, vertelt Bony.

Op achttienjarige leeftijd kreeg Bony een contract bij Issia Wazi, een middenmoter in de Ivoriaanekmpetitie. “Ik kreeg al snel de kans om stage te lopen bij Liverpool. Dat was een geweldige mogelijkheid voor mij, ik mocht twee weken meetrainen. Uiteindelijk werd ik niet goed genoeg bevonden, maar alleen al om te ervaren hoe voetbal in Europa wordt gespeeld en beleefd was fantastisch.

Mijn terugkeer naar Ivoorkust was dan ook geen teleurstelling. Ik had het idee dat ik nog genoeg tijd had om me verder te ontwikkelen.’’ In 2008 kwam het van een definitieve overgang naar het Europese continent. Waar voetbaltalent in het epicentrum van de Derde Wereld droomt van een bestaan in Frankrijk of Engeland kreeg Bony’s pad een vervolg in het oosten van Europa, waar Praag zijn nieuwe thuis werd, en Sparta zijn werkgever.

“Ik kende Tsjechië van geweldige voetballers als Karel Poborský en Tomás Rosický. Spelen in de Tsjechische competitie is ontzettend goed voor mijn ontwikkeling geweest, vooral op het fysieke vlak. In het begin had ik het moeilijk, maar vervolgens heb ik een goede tijd gekend bij Sparta Praag met als bekroning de landstitel in 2010”, zegt de aanvaller.

Bony verkaste een jaar later naar Nederland; hier is hij inmiddels zeer succesvol en wordt de Afriaanse spits geroemd vanwege zijn fysieke kracht en scorend vermogen. “Vitesse kende ik omdat Mahamadou Diarra er heeft gespeeld”, legt de spits uit. “Ik wist dat ze een nieuwe eigenaar hadden in de persoon van Merab Jordania. Hij is zeer ambitieus en heeft grote plannen, dat maakte de keuze voor Vitesse vrij eenvoudig.

Het afgelopen seizoen was niet succesvol, maar onder John van den Brom hebben we de draad op weten te pakken. We moeten sowieso Europees voetbal halen.’’ Eventueel spelen in de Europa League is voor Bony echter niet meer dan een tussenstap op weg het allerhoogste niveau. “Natuurlijk is het mijn ambitie om ieder jaar in de Champions League te acteren”, zegt hij.

De gedachten gaan daarmee weer uit naar Drogba, zijn grote voorbeeld. Hij is de ster van les Éléphants en uitgegroeid tot één van de beste spitsen ter wereld. In november 2010 maakte Bony zijn debuut voor de nationale ploeg van Ivoorkust, waar Drogba de aanvoerder van is. “Meestal val ik in voor Didier. We zijn hetzelfde type spits, maar hij is natuurlijk al iemand van wereldklasse. Dat moet ik nog zien te bereiken.

Ik bel iedere week met hem, hij voorziet me van veel adviezen. Van zo iemand kun je alleen maar leren. Hij speelt al acht seizoenen voor Chelsea en weet zich altijd te onderscheiden. Hij is al lang de dertig gepasseerd, maar nog altijd topfit, dat zag je wel tegen Valencia toen hij twee keer scoorde en Chelsea hoogstpersoonlijk een ronde verder bracht in de Champions League. Ik hoop hem ooit op te volgen.”

Het is de vraag of Ivoorkust bij plaatsing voor het WK in 2014 in Brazilië nog beschikt over Drogba. Hij is dan al 36 jaar oud. Een kans voor Bony om zich definitief te nestelen in de spits? “Dat is nog ver weg. Het mooi zijn om als eerste Afrikaanse land de wereldtitel te veroveren. Dat is ook realistisch, omdat we zoveel sterke spelers hebben. Dat zullen er steeds meer worden.”

Voor het zover is, spelen Bony en Drogba in januari het toernooi om de Africa Cup met Ivoorkust en daarom zal de spits van Vitesse minimaal vijf competitiewedstrijden moeten missen. De vraag is of hij überhaupt nog terugkeert. Meerdere Europese clubs zijn geïnteresseerd in de aanvaller. “Ik kan niet zeggen of ik terugkom naar Arnhem. Ik ben nu in Afrika om me voor te bereiden met mijn land. Waar ik ook speel na de Africa Cup, het belangrijkste voor mij is dat ik fit blijf en beter word als voetballer.”

Voetbalzone

Hoofdsponsor: