20 augustus 2012 In de media

Jordania ziet mank Vitesse

Fred Rutten is geen man van ondoordachte en impulsieve boute uitspraken. Daardoor was het opvallend dat de trainer van Vitesse vrijdag tijdens het wekelijk­se persuurtje de clubleiding kriti­seerde.
Toen het trage handelen van Vitesse op de transfermarkt ter sprake kwam, zei Rutten: „ Dat heeft te maken met beleid. Ik zou voor een ander beleid kiezen.”

Een bewuste boodschap van de coach, die beseft dat de spelers­groep van Vitesse een kwaliteitsin­jectie nodig heeft. Anders wordt het een hels karwei de knappe prestatie van zijn voorganger John van den Brom, die via de play-offs Europees voetbal haalde, te evena­ren laat staan te overtreffen.

In het extreem warme Zwolle (meer dan dertig graden) zag club­eigenaar Merab Jordania zaterdaga­vond waarom zijn trainer de nood­klok luidde. De drie punten hin­gen van fortuin aan elkaar. Zo knalde de Zwolse verdediger Bart van Hintum in de slotminuten een strafschop in het vak met de fanatieke aanhang achter het doel. Na de 2-2 bij de competitie-ouver­ture tegen ADO Den Haag ont­snapte Vitesse aan nieuw punten­verlies. Maar de op papier keurige start van vier punten uit twee duels zegt meer over het belabber­de niveau van de eredivisie dan over de progressie van het team van Rutten.

Ook op het Zwolse kunstgras werd duidelijk dat het elftal letter­lijk mank loopt. Rutten wacht op de komst van een linksbuiten, in de wetenschap dat Jonathan Reis vanaf de flank niet tot zijn recht komt. De Braziliaan speelde een zwakke partij, net als aanvalsleider Wilfried Bony.

Het was geen toeval dat de bezoe­kers scoorden na een aanval over de rechterkant. Renato Ibarra zocht de combinatie met Marco van Ginkel en scoorde bijna vanaf de achterlijn door de benen van doelman Leon ter Wielen: 0-1 na ruim een uur spelen, als afsluiting van een redelijke fase van Vitesse na de pauze.

De moeizame aanvalsopbouw van Vitesse was veelzeggend. Bij een systeem met vleugelspitsen is de meest logische speelwijze dat voortdurend de flanken wordt ge­zocht, maar dat is bij Vitesse nog geen automatisme. Het gebrek aan creativiteit was zaterdag schrij­nend. Vitesse schreeuwt om de magie van het linkerbeen van Theo Janssen. In Zwolle hield Rut­ten bovendien de creatievelingen Nicky Hofs ( hele wedstrijd) en Da­vy Pröpper (drie kwartier) aan de kant.

De coach greep al voor rust in en bracht met Mike Havenaar (voor Simon Cziommer) zijn derde cen­trumspits. Een zeer offensieve in­greep van Rutten, die zijn moed beloond zag worden door de be­langrijke zege. Het resultaat kon de noodzaak tot versterking echter geen moment verhullen.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: