23 augustus 2010 In de media

Jordania ziet zwakte ploeg

Merab Jordania had de eerste twee competitiewedstrijden van Vitesse al op dvd bekeken. Za­terdag zag hij vanaf het ereterras in GelreDome de tekortkomingen van zijn elftal, dat kansloos verloor van FC Twente (0-3).

Het was een nuttige avond voor de nieuwe clubeigenaar uit Geor­gië. Jordania zag bevestigd dat het Arnhemse elftal een flinke kwali­teitsinjectie nodig heeft, wil het aansluiten bij de bovenste regio­nen van de eredivisie. Het treffen met de regerend lands­kampioen uit Enschede legde voor­al de verdedigende zwakte bloot van het afgeroomde en jeugdige elftal van trainer Theo Bos. Aan al­le drie tegendoelpunten ging een fout in de Arnhemse defensie vooraf.

De 0- 1, na een klein uur spelen, ontstond na een snelle counter van de Tukkers. Dalibor Stevano­vic raakte de bal niet goed bij het nemen van een vrije trap. Zijn in­zet smoorde in de muur en enkele teller later lag de bal achter de kansloze Vitesse-doelman Eloy Room. Na het plotselinge balver­lies had Davy Pröpper op het mid­denveld een overtreding moeten maken om de Twentse tegenstoot te onderbreken en de eigen organi­satie weer op orde te kunnen ma­ken. De tiener verzuimde dat, waarna Marc Janko vanaf de punt van de zestien de verre hoek vond. „Naïef verdedigd”, oordeelde ook Bos, die dezelfde kwalificatie kon plakken op de andere tegentref­fers. Bij de 0-2 van Luuk de Jong lag de verdediging wel heel erg open. Daarbij liet centrumverdedi­ger Gino Felixdaal de invaller op amateuristische wijze uit zijn rug lopen.

Dat laatste overkwam rechtsback Frank van der Struijk bij de laatste treffer, eveneens gescoord door De Jong. Van der Struijk was zijn te­genstander Bryan Ruiz even hele­maal kwijt, waarna de topschutter uit Costa Rica de bal simpel voor de voeten van De Jong kon schui­ven (0-3).

Het is duidelijk dat Jordania de de­fensie van het elftal wil versterken. Met Slobodan Rajkovic zal de ploeg in elk geval winnen aan fy­sieke kracht. Het was echter niet louter sportie­ve armoede, wat Jordania kreeg voorgeschoteld. Bij Vitesse maakte Marco van Ginkel opnieuw een zeer goede indruk. De 17-jarige middenvelder heeft een opvallend, wat zweverig loopje. Maar hij kan geweldig goed voetballen. Dat liet hij een week eerder tegen Ajax (4-2) al zien, maar tegen Twente was Van Ginkel zelfs met afstand de beste speler aan Vitesse-zijde. Hij schudde lachend de mooiste openingen uit zowel zijn linker­als zijn rechterbeen, vaak had hij daar zelfs maar een balcontact voor nodig.

Van Ginkel bereidde ook de groot­ste kans van Vitesse voor. Vlak na pauze, het was nog 0-0, stuurde hij Genaro Snijders weg. De aanval­ler schoot vervolgens naast.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: