4 december 2019 In de media

Joseph Oosting laat zich direct gelden op training Vitesse

Vitesse gaat het zondag tegen Feyenoord anders doen. De nieuwe interim-trainer Joseph Oosting drukt direct zijn stempel.
Vitesse wil de komende wedstrijden 'hoog pressie zetten', zoals dat in het voetbaljargon wordt genoemd. Oosting eist dat zijn elftal de tegenstander snel afjaagt en onder druk zet. Aspecten die onder de opgestapte Leonid Slutskiy nauwelijks gebeurden. Met de Rus aan het roer speelde Vitesse vooral saai en plichtmatig reactievoetbal. 

Matheid
De Emmenaar, door de clubleiding tijdelijk doorgeschoven vanuit het beloftenteam, wil ook opbouwen van achteruit. Onder Slutskiy hanteerde Vitesse vooral de lange bal. Oosting staat een aanvallende speelstijl voor met een verzorgd positiespel, maar is ook realistisch. Hij wees tijdens zijn tweede sessie met de hoofdmacht regelmatig op het compact houden van de linies bij balverlies en ook in fases als het aan de bal even niet loopt. 

Aanpassen
Tijdens de training woensdag zag de voormalig speler van Emmen en Veendam met eigen ogen dat het vertrouwen broos is na vijf nederlagen op rij. Ook hangt er nog altijd een bepaalde matheid over de selectie. Het is de vraag of Oosting de juiste omslag in korte tijd kan maken. Zijn visie vraagt aanpassing, extra scherpte en alertheid van de spelers.

Basisplaats voor Foor
Oosting, opgegroeid op het woonwagenkamp in Emmen bij de club WKE, liet zichzelf in elk geval nadrukkelijk gelden en was vanaf het begin duidelijk en hard tegen zijn spelers. Zo sprak hij de groep op het veld kort toe waarbij de Drent vooral hamerde op discipline. Hij onderbrak het partijspel regelmatig om accenten te leggen. Toen Bazoer tijdens het partijspel riskant balverlies leed in de as, kreeg hij onder uit de zak. Ook haalde Oosting Honda uit het team dat met hesjes (beoogde basis) speelde.

Bazoer centraal
Oosting zal zondag in elk geval een aantal spelers op een andere positie neerzetten in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (12.15 uur). Zo heeft Navarone Foor een basisplaats als controleur links op het middenveld. Naast Foor staat Matus Bero. Een linie 'hoger' heeft niet Keisuke Honda een centrale rol, maar waarschijnlijk Richedly Bazoer.

Honda op de bank
De kans is zelfs groot dat de Japanner niet eens gaat spelen vanaf de aftrap. Aan het eind van de training stond Oosting uitgebreid te praten met Honda. Het lijkt erop dat de trainer hem rustig wil brengen, omdat de middenvelder allesbehalve wedstrijdfit is.

Pasveer niet op veld
Oosting lijkt vooral nog te twijfelen over de rechterkant waar hij behalve Honda ook Jay-Roy Grot en Nouha Dicko probeerde. Dicko maakte een sterke indruk op de training. Verder dubt Oosting nog over het centrum, waar Obispo, Hajek en Doekhi de kandidaten zijn. Eli Dasa ontbak op Papendal. De rechtsback is al een tijdje geblesseerd. Ook keeper Remko Pasveer bleef binnen. HIj kampt met een lichte spierblessure, zo vertelde Oosting na de training. De verwachting is dat Feyenoord niet in gevaar komt.

Omroep Gelderland / foto’s SV

Hoofdsponsor: