27 maart 2023 In de media

Karel Aalbers: ‘Het Vitesse dat ik voor ogen had komt nooit meer’

ARNHEM – Karel Aalbers kijkt van een afstand toe hoe Vitesse in een strijd is verwikkeld over het gebruik van stadion GelreDome. Het stadion dat ooit gerealiseerd is door hem. En al denkt Aalbers niet dat Vitesse uiteindelijk uit het stadion wordt geknikkerd, de club wordt nooit meer zoals hij die voor ogen had.
“Nee, ik geloof niet dat Vitesse niet meer in GelreDome zal spelen na 1 oktober. Een van de garanties voor het voortbestaan van de club, is het stadion”, zegt de oud-voorzitter van de Arnhemse club. “Er is ook geen enkel alternatief. Ik kan me niet voorstellen dat een club met aanhang en veel potentiële aanhang het loodje moet leggen. Ik denk dat er hoe dan ook een oplossing komt.”

Spice Girl in Vitesse-shirt

De zakenman ziet dat een andere zakenman aan de touwtjes trekt in de onderhandelingen rondom de huur. “Meneer Van de Kuit heeft een positie waarin hij iedereen meekrijgt in wat hij wil. Als hij slim is, probeert hij zodanig te onderhandelen dat de club aan hem verkocht wordt en dat hij het totaalpakket verkoopt aan één partij. Ik denk dat het ook het beste voor Vitesse is als zij in Arnhem blijven spelen en als één partij alles in handen krijgt.”
Daarmee hoopt Aalbers dat er een soort van kruisbestuiving kan ontstaan. “Toen wij de Spice Girls naar Arnhem haalden, heb ik Posh, die een relatie had met David Beckham, gevraagd om een nummer te zingen in een Vitesse-shirt. Daarna verkochten we 9000 Vitesse-shirts. Zo kan er dus kruisbestuiving ontstaan. Nu zit iedereen in zijn eigen hokje, maar als je dat weer in één hand hebt, dan kan dat in successen resulteren voor de club en de omgeving.”

‘Coley Parry wil alleen zaken doen’

De geboren Velpenaar ziet alleen dat zijn club op het punt staat te worden overgenomen door Coley Parry. “Een Amerikaan zonder ervaring in het voetbal, maar hij zal ongetwijfeld met de beste intenties aan de slag gaan. Alleen heeft hij geen enkele inleving in rivaliteit tussen clubs bijvoorbeeld. Ook kunnen Amerikanen denken: we gaan wel in België voetballen, want dat is toch maar anderhalf uur rijden. Zo denken Amerikanen nou eenmaal. Ik vraag me echt af hoe een Amerikaan leiding moet gaan geven aan Vitesse.”
De bedenker van GelreDome denkt dan ook dat Parry vooral naar Arnhem komt om zaken te doen. “Het is een Amerikaan, dus vriendelijk, correct en aardig, maar hij wil natuurlijk goedkoop spelers naar Arnhem halen en die met rendement verkopen. Dat is goed voor zijn zaken. Maar ik heb er altijd een zwaar hoofd in als externe partijen geld verdienen aan wat jij als core business doet, namelijk voetballen.”

Wil Aalbers zelf nog?

Is het dan nog mogelijk dat Aalbers zelf Vitesse weer oppakt? “Veel supporters vragen mij wel of ik nog wat kan doen. Maar nee, ik ben er al lang uit. En de club is zover losgezongen van het gedachtegoed, van het totaalconcept dat we destijds voor ogen hadden, dat herstel je niet in een paar maanden. Ik ben bang dat wat we toen aan het realiseren waren, nooit meer terugkomt.”

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: