19 mei 2018 In de media

Kashia over lucratieve transfer: “Langer wachten kan eigenlijk niet”

Guram Kashia is een icoon van Vitesse. Maar na acht jaar trouwe dienst wil de Georgiër een nieuw avontuur aangaan. De finale van de play-offs moet dus een knalfeest worden.
Hij is recordhouder bij Vitesse, met 245 wedstrijden in de eredivisie. Hij is het uithangbord van de eredivisionist. Spreekbuis van de selectie. Hij is een clubicoon. Een echte legionair. Een strijder.

Wil niet langer wachten
Guram Kashia staat in Arnhem op een voetstuk. Maar nu, na acht jaar in het geel-zwart van Vitesse, op dertigjarige leeftijd, dient zijn afscheid zich dan toch aan. De Georgiër is vergroeid met de eredivisionist. Maar het avontuur lonkt ook. ,,En dan ben ik nu op een leeftijd dat een keuze noodzaak is”, vertelt Kashia. ,,Langer wachten kan eigenlijk niet.”

De Georgische international heeft een vertrekwens bij Vitesse neergelegd. Acht maanden geleden al. Het onbekende kriebelt. Een nieuwe wereld. Een nieuw decor. Vitesse staat een transfer van Kashia niet in de weg.

Nog wel een contract
,,Maar ik heb nog wel gewoon een doorlopend contract bij de club, hè”, zegt Kashia. ,,Nog twee jaar. Laten we dat niet vergeten. Als de kans zich aandient, kan over een transfer worden gesproken. Maar dan nog kan er niets uitkomen. Ik ga niet per se weg.”

Hij hóeft ook helemaal niet weg. Kashia heeft onlangs een kennismakingsgesprek gehad met Leonid Sloetski, de nieuwe Russische trainer van Vitesse. Het onderhoud, in het bijzijn van technisch directeur Marc van Hintum, is uitstekend verlopen. ,,We spraken ook hier en daar Russisch”, stelt Kashia met een lach. ,,Mooi om die ogen vol onbegrip van Van Hintum te zien.” 

Dan, serieus: ,,Het was heel belangrijk om te horen dat de trainer me wil houden. Hij geeft zoveel energie. Hij is internationaal gelouterd. Maar ook een warm mens. Ik zou het geweldig vinden met hem te werken. Dat maakt een vertrek ook moeilijk.”

Emotioneel afscheid
Het gevoelsmens tuurt de verte in op Papendal. ,,Vitesse is fantastisch. Ik heb hier zoveel mooie momenten beleefd. Ik heb alles gegeven. Dat maakt een afscheid op voorhand emotioneel.”

,,Maar daarom til ik alles ook over de finale van de play-offs heen. Hoe dan ook wil ik dit seizoen op een geweldige wijze afsluiten. Europees voetbal is voor Vitesse van levensbelang. Dat zorgt voor een veel betere uitgangspositie op de transfermarkt. Deze wedstrijd is van gelijke grootte als de bekerfinale van vorig jaar. Doordat we die wonnen, kwamen spelers als Thulani Serero en Tim Matavz naar Vitesse. Een nieuw Europees ticket zorgt opnieuw voor een grotere aantrekkingskracht.”

Diezelfde aantrekkingskracht voelt Kashia ook. Natuurlijk lopen er op de achtergrond al ‘zaken’. Hij is al eens in verband gebracht met Betis Sevilla. Nu is er sprake van de MLS, de Amerikaanse profcompetitie. En de Grote Zandbak. Het Midden-Oosten.

Twee clubs in beeld?
Dat brengt de Georgiër ineens op de praatstoel. ,,Ik kan verklappen dat er twee clubs nadrukkelijk in beeld zijn. Dat is allereerst Atletico Bananas. Rio de Janeiro, huis aan het strand, maar ik voetbal dan voor niks. En dan is er FC Kiwi. Auckland, Nieuw-Zeeland. Zelfde contract. En ik woon ook aan het water.”

Kashia lacht dan voluit. Mooi, die transfergeruchten. Die waan van de dag in voetballand. ,,Er is nog niks te zeggen. Nu telt alleen FC Utrecht. Ja, ik geniet nog van mijn goal in de heenwedstrijd. Die 3-2 geeft ons een goede uitgangspositie. Maar ik maakte ook de fout bij de 1-1 (goal Leeuwin, LL). Het wordt nu loodzwaar. Utrecht gaat komen. Maar wij gaan niet verdedigen. Wij moeten de play-offs winnen.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: