10 juni 2016 In de media

Kashia: ‘Zege op Spanje was als een bokswedstrijd’

Spanje start Euro 2016 maandagavond tegen Tsjechië en hoopt in Frankrijk voor de derde keer op rij Europees kampioen te worden. De voorbereiding op het EK sloot La Furia Roja af met een nipte nederlaag tegen Georgië, de nummer 137 van de FIFA-ranking. Guram Kashia was erbij in Getafe.
Spanje zag Georgië als een ideale opponent voor de 'uitzwaaiwedstrijd' in Coliseum Alfonso Pérez in Getafe, een voorstad van Madrid. Het pakte alleen iets anders uit voor de Spanjaarden, bij wie sterren als David de Gea, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Cesc Fabregas, Sergio Busquets en Thiago Alcantara in de basis begonnen. Koke, Andrés Iniesta, David Silvaen Pedro kwamen als invallers.

Ondanks de grote namen kwam Spanje niet tot scoren. Dat deed Georgië wel, met Vitesse-spelers Kashia en Valeri Qazaishvili in de basis. Tornike Okriashvili bezorgde de Georgiërs met zijn treffer in de veertigste minuut een historische zege op Spaanse bodem, en het thuisland een forse kater.

Bokswedstrijd
"Het was echt een van de mooiste avonden uit mijn leven", vertelt Kashia zittend bij een zwembad in het Portugese Faro tegen ELF Voetbal. "Dit is denk ik de beste prestatie ooit van de Georgische ploeg. De wedstrijd leek op een bokspartij met twaalf rondes. We hebben er zo hard voor moeten vechten. Als een bokser. Als Muhammad Ali."

"Ik speelde tegen Spanje als een soort nummer zes, kort voor de verdediging. Ik heb nog nooit zoveel kilometers gemaakt als op die avond. Dat bleek later ook uit de statistieken. Ik had 12,5 kilometer gelopen. Bij Vitesse is dat vaak zo rond de tien kilometer. En dat in de laatste wedstrijd van het seizoen."

The Crazy Gang
"We werden negentig minuten lang omsingeld en Spanje kwam vooral in de tweede helft van alle kanten op ons af. Maar ze wisten gelukkig niet te scoren. Toen het laatste fluitsignaal klonk werd het een groot feest bij ons. We konden het eerst niet geloven. Na een paar minuten dringt het pas door: we hebben het beste landenteam van de afgelopen tien jaar verslagen. In hun eigen land."

"Ik was en ben nog steeds zo trots. Het hele land is trots op ons. Ik heb geen shirt gewisseld met een Spaanse speler. Deze wilde ik zelf houden. Als aandenken aan deze historische avond. Na de overwinning zijn we met z'n allen Madrid in gegaan en hebben we gefeest. Met the Crazy Gang. We waren Gio (Chanturia, red.) een paar uur kwijt, maar die kwam uiteindelijk weer opdagen, haha. De volgende ochtend werd bijna iedereen met een kater wakker. Ach ja, een keertje mag hè."

Tafel gereserveerd
Ondanks de zege op Spanje beschouwt Kashia de Spanjaarden nog steeds als een kandidaat voor de Europese titel. "Ja, weet je. Normaal gesproken winnen ze van ons. Dat maakt deze uitslag ook zo uniek voor ons. Als je ziet hoeveel klasse zij hebben… Ik kwam regelmatig tegenover iemand als Iniesta te staan. Als hij aan de bal is voel je je echt kansloos. Die man kan alles met een bal. Spanje gaat zeker meedoen om de titel."

Kashia volgt de start van het EK vanaf zijn vakantieadres in Portugal en vliegt later terug naar zijn vaderland Georgië om de zomerstop af te sluiten bij zijn familie. "Ik zit nog een weekje in Faro. Ik heb in het restaurant al een tafel gereserveerd dicht bij een groot scherm. Dan kan ik mooi het EK volgen 's avonds. Ik probeer zoveel mogelijk wedstrijden te zien. Van mij mag Engeland winnen", besluit Kashia. Hij meldt zich eind juni weer bij Vitesse. Wie dan de nieuwe trainer is? "We will see."

Elf voetbal / foto’s SV

Hoofdsponsor: