3 april 2018 In de media

Kashia: Het ligt aan ons, niet aan de trainer

Vitesse verkeert, alweer, in crisissferen. En automatisch ligt dan trainer Henk Fraser onder vuur. Maar juist de spelersgroep faalt, stelt aanvoerder Guram Kashia. ,,In alle omvang.’’
Kashia (30) probeert zalvende teksten te vinden voor het echec van zaterdag tegen Roda JC. De 3-0 afgang van Vitesse in GelreDome. Maar die zijn er niet. Er heerst crisis in Arnhem. Cynisme en sarcasme.

,,Dit is heel erg”, stamelt de Georgiër.

Vitesse staat na 29 speeldagen op plek zeven in de eredivisie. Dat is, nuchter bekeken, gewoon op koers voor de play-offs, het doel van dit seizoen. Maar er hangt een zweem van onvrede en onrust rond de club. En niet voor het eerst in dit voetbaljaar. De achterban mort en klaagt. Er is onbegrip, frustratie en zelfs afkeer. Er zijn fluitconcerten.

Kop op hakblok
,,Ik begrijp ze helemaal”, stelt Kashia. ,,We leveren een wanprestatie. Ik kan het niet anders brengen.”

Bij Vitesse moet trainer Henk Fraser het dan steevast ontgelden. Dat is het leven van een voetbalcoach. Zijn kop ligt bij tegenslag altijd op het hakblok. Fraser is eindverantwoordelijk.

Met de bijna seizoenlange schraalheid in de prestaties, die enorme wisselvalligheid, is dat bij Vitesse een repeterend verhaal geworden. De Arnhemse equipe kan in deze competitie forse bergen beklimmen, maar evengoed in diepe kraters springen. Na het echec van enkele weken geleden bij FC Utrecht (5-1) en de schrobbering van Roda JC praat niemand meer over de prachtige zeges op Ajax en Feyenoord. Die luid bejubelde overwinningen zijn volledig verkwanseld.

,,Maar dit ligt aan ons, niet aan de manager”, zegt Kashia. ,,Wij falen, niet de trainer. Er gelden voor ons helemaal geen excuses. We worden goed voorbereid op de wedstrijden. Maar kijk naar Roda: het was helemaal niets. Onacceptabel. Zielloos. Inspiratieloos. Dan moeten de spelers zwijgen. Wij trekken het boetekleed aan. En niemand anders.”

'We staan voor gek'
Een verklaring voor de vreemde prestatiecurve, waarbij Vitesse tegen middenmoters en degradatiekandidaten grif de punten morst, is er niet. Ja, in GelreDome wordt nog wel eens de bus geparkeerd. ,,Maar dat deed Roda helemaal niet”, weet Kashia. ,,Wij zijn door de ondergrens gezakt. We staan voor gek. Iedereen, stuk voor stuk.”

Met kretologie als werkweigering, alsof de groep is uitgekeken op Fraser, kan de Georgiër niets. ,,Daar is absoluut geen sprake van. He-le-maal niet. Ik heb in mijn acht jaar bij Vitesse nog nooit zo’n slechte wedstrijd meegemaakt. Dat is het. De kritiek op de trainer is volledig onterecht.”

Alle argwaan wegnemen kan nu alleen ook de spelersgroep, zegt Kashia. ,,Wij moeten allemaal in de spiegel kijken en de knop honderd procent omdraaien. Vechten. Deze groep heeft wel degelijk kwaliteit. Dat hebben we in meerdere wedstrijden dit seizoen gewoon aangetoond. Wij moeten revanche nemen en in die laatste vijf wedstrijden onze plek in de play-offs afdwingen. Daar gaat alles om en daar horen wij met Vitesse in thuis. Maar: dan moet het nu ook wel honderd procent beter. Dat is helder.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: