20 september 2010 In de media

Kashia brengt de teller op vijf

Guram Kashia is de vijfde aankoop van Merab Zjorda­nia die zijn opwachting heeft gemaakt in de hoofd­macht van Vitesse.

Hij had welgeteld ander­halve training in de be­nen, toen hij zaterdag naar GelreDome ging om zijn nieuwe ploeggenoten eens goed te bekijken tijdens de thuiswedstrijd tegen NAC Breda (0-0). Guram Kashia had er geen moment rekening mee gehouden, dat hij later op de avond tevreden terug zou kunnen kijken op zijn eerste volledige partij voor de Arn­hemse club. „ Dit is een grote verrassing voor mij”, zei de 23- jarige voetballer uit Georgië. „Tijdens de warming- up zei de coach dat ik zou spelen. Ik heb er alles aan gedaan dat zo goed mogelijk te doen.”

Rechtsback Frank van der Struijk kreeg tijdens het inschieten last van zijn hamstring. Dat maakte de weg vrij voor het vervroegde de­buut van Kashia. En zo kwam de teller op vijf, wat betreft het aantal nieuwe spelers die door trainer Theo Bos aan het werk is gezet.

Kashia maakte in zijn eerste optre­den meteen indruk. De 1 meter 87 lange verdediger kwam in negen­tig minuten slechts een keer in de problemen, toen hij iets te enthou­siast instapte en de rechterkant open kwam te liggen. Hij won vrij­wel alle persoonlijke duels en verij­delde bovendien de enige kans van NAC, vlak voor rust. Kashia belette de doorgebroken Anthony Lurling met een welgetimde sli­ding het scoren.

„ Dat is mijn job”, stelde de debu­tant nuchter. „Ik ben verdediger. Ik was een beetje nerveus, maar het ging niet slecht. Dit is voor mij normaal, zoals het nu ging.”
Met het brilletje als uitslag was ui­teraard ook hij niet content. „Wij hebben meer kansen gehad, mis­schien wel vijf tot tien heel goede. We hadden met 2-0 moeten win­nen”, aldus Kashia, die in eigen land vooral als centrumverdediger heeft gespeeld.
„Ik ben geen rechtsback, maar een centrumverdediger”, bevestigde hij. „ Dat is een betere positie voor mij. Maar het is aan de coach, hij moet zeggen waar ik speel.”

De vijfvoudig international groei­de op bij Dinamo Tblisi, waar zijn broer Shota Kashia (25) nog steeds in het eerste elftal speelt. „Voor mij was het belangrijk dat ik in Europa ging spelen”, zo expli­ceerde Kashia zijn overstap. „ De Nederlandse competitie heeft een hoger niveau. Dat ik op mijn leef­tijd hier ben, is heel goed voor mijn carrière.”

Met welke sportieve ambities hij heeft getekend bij Vitesse? „Ik wil kampioen worden.” Waar hebben we dat eerder gehoord? Hij is dus met dezelfde aspiraties naar Arn­hem gekomen als zijn landgenoot Zjordania, de president van de club. „Wij hebben dezelfde menta­­liteit”, stelde Kashia lachend. „ De mensen in Georgië willen alleen kampioen worden.”


Theo Bos verguld met optreden van Kashia

Vitesse-trainer Theo Bos was zaterdag verguld met het de­buut van Guram Kashia, die Frank van der Struijk verving. „ Dat heeft hij uitstekend gedaan”, aldus Bos. „Daar ben ik absoluut blij mee. Het is eigenlijk een centrale verdediger, maar hij kan ook prima als rechts­back voetballen. Voor beide posi­ties komt hij in aanmerking.”

 

De Gelderlander

Hoofdsponsor: