17 december 2011 In de media

Kashia kopt Vitesse langs Heracles

Vitesse heeft in de laatste competitiewedstrijd van 2011 een klapper gemaakt. Een rake kopbal van aanvoerder Guram Kashia bezorgde de ploeg van trainer John van den Brom een driepunter bij Heracles: 0-1.
In de 86ste minuut kopte de Georgische aanvoerder van Vitesse de bal na een hoekschop van Jan-Arie van der Heijden schitterend binnen.

In een enerverend slot overleefde Vitesse nog een scrimmage en een spetter op de lat. Voor de tiende keer in zeventien wedstrijden gaf de Arnhemse defensie echter geen doelpunt weg. Vitesse gaat dankzij de driepunter in Almelo het jaar 2012 in als kandidaat voor Europees voetbal met 31 punten. En daar is alles dit seizoen om te doen.

De overwinning in Almelo voelt voor Vitesse als een vette bonus. Het was al weer de vierde driepunter in een uitwedstrijd. Al zag het daar lange tijd niet echt naar uit in Almelo.

Vitesse creëerde in de eerste helft niet een uitgespeelde kans. Een knal van Kashia, die was opgestoomd en schuin voor het doel geen afspeelmogelijkheid zag, was het eerste Arnhemse wapengekletter. De bal ging als een raket ver naast. Chanturia was de eerste en enige Arnhemse speler die voor rust tussen de Almelose palen mikte. Zijn schuiver was echter niet gevaarlijk.

Dat was Heracles ook niet, wel dreigender. Doelman Velthuizen stond meestal zo opgesteld dat hij slechts simpele vangballen te verwerken kreeg. Eenmaal werd hij in de maling genomen door Glynor Plet, die zich opzichtig liet vallen. Velthuizen wond zich op over de schwalbe, scheidsrechter Ed Janssen zag er geen geel in. Wat het reglementair wel was.

Ook Everton van Heracles ging op zoek naar een makkelijke strafschop. Dat tekende het spel van de thuisploeg, die een veldoverwicht had, maar weinig creatief was.

Vitesse was dat in het geheel niet. Büttner en Bony hadden weinig moeite met het kunstgrasspel, maar voor veel spelers is het overleven. Vorig seizoen lukte dat niet zo en werd het 6-1 onder Albert Ferrer.

Na rust was het veldspel gelijkwaardig en werd Vitesse dreigender, nog steeds zonder echte kansen te creëren. Trainer John van den Brom bracht Davy Pröpper voor Renato Ibarra, die wat te licht is voor het echte werk. Ook maakte Marco van Ginkel zijn rentree na een knieoperatie. Hij kwam voor Anthony Aborah. Met de twee jonge middenvelders viel het dubbeltje uiteindelijk naar de Arnhemse kant. Kashia bekroonde zijn sterke wedstrijd, en uitstekende eerste helft van het seizoen, met een winnende kopbal: 0-1.

Heracles – Vitesse 0-1 (0-0): 86. Kashia 0-1

Gele kaarten: Annan (Vitesse), Rienstra (Heracles)

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Yasuda, Kashia, Kalas, Büttner; Aborah, Annan, Van der Heijden; Chanturia, Bony, Ibarra.