30 december 2010 In de media

Keeper Frans de Munck gecremeerd

In Arnhem is donderdagmiddag de uitvaartdienst gehouden voor Frans de Munck. De ‘zwarte panter’, oud-keeper van onder meer Vitesse en het Nederlands elftal, overleed vorige week op 88-jarige leeftijd. De crematie vond plaats op uitvaartcentrum Moscowa.

Het afscheid van de Zwarte Panter

Begonnen als ‘het Wonder van Goes’, geëindigd als ‘de Zwarte Panter’. Het was gisteren de dag van het afscheid van en een eerbe­toon aan het fenomeen Frans de Munck.

Zijn afscheid verdient een vol stadion als decor. Frans de Munck werd gistermiddag onder toe­ziend oog van enkele honderden aanwezigen en de meeslepende voetbalkraker You’ll Never Walk Al­one begeleid op zijn laatste vlucht. Geen vlucht naar de bovenhoek, maar een vlucht naar het einde. De Zwarte Panter overleed op 24 december 2010 in Arnhem, 88 jaar oud.

Op een beeldscherm schoten de schaarse televisiebeelden van de voormalig international, landskam­pioen, filmster en doelman en trai­ner van onder meer Vitesse voor­bij. Voornamelijk van de heroïsche wedstrijd uit 1953, toen hij met een selectie van in het buitenland spelende profvoetballers tegen het roemrijke Franse elftal aantrad. Een wedstrijd met als doel geld in te zamelen voor de slachtoffers van de watersnoodramp in Zee­land, de provincie waar hij - in Goes - werd geboren. Op het scherm schiet ook een foto voorbije van zijn tête- a- tête met Prins Bernard in het Parc des Prin­ce- stadion in Parijs.

Tot de sprekers behoorde gister­middag KNVB-voorzitter Michael van Praag, die de 31-voudig inter­national dankte voor zijn voor­beeldfunctie namens de 1,1 mil­joen leden van de voetbalbond.
„Hij heeft het Nederlands voetbal gekleurd, velen aangezet om te gaan voetballen en keepen. Miljoe­nen in de stadions prachtige mo­menten bezorgd.”

De Munck werd gisteren op de Arnhemse begraafplaats Moscowa herinnerd als een van de grootste keepers uit de Nederlandse voet­balgeschiedenis en één van de meest uitgesproken voorvechters van het betaalde voetbal, dat in 1954 haar intrede deed in Neder­land. Omdat hij zijn tijd vooruit liep, vluchtte De Munck al eerder naar 1. FC Köln om daar als be­taald voetballer zijn brood te ver­dienen. Hij was daar zo groot dat hij een rol kreeg in een film. In Ne­derland werd voor een jaar ge­schorst vanwege zijn status van prof, hij miste daardoor de grote transfer naar Ajax.

Van Praag herinnerde aan de on­vergetelijke kus van filmster Jane Mansfield. „ Als zo’n filmster in 1957 op haar tenen gaat staan om jou te kussen, heb je goed ge­scoord.”

De Munck als fenomenale doel­man en fenomenale trekpleister voor mannen én vrouwen. Een grote delegatie van Vitesse, be­stuurders, werknemers, vrijwilli­gers en oud-spelers was gisteren present bij de crematiedienst van De Munck, al decennia een Arn­hemmer. Bestuurslid Jan Snellenburg van Vitesse als spreker: „ Hoewel hij maar een korte periode als speler en als trainer bij Vitesse actief is ge­weest, werd hij beschouwd als een echte Vitessenaar.”  Niet in minst omdat De Munck ja­ren op een stoel op de eretribune de thuiswedstrijden van Vitesse bezocht. Toen hij minder goed ter been was, werd hij door Vitesse opgehaald en weer thuis gebracht.

Een andere spreker was Hans Ja­cobds, voormalig journalist van De Gelderlander en fan van het eerste uur. Jacobs verhaalde over zijn idool, ‘ legende en meest aan­sprekende keeper uit de historie’, Fortuna Sittard-voorzitterWil Meijers, noemde De Munck (ook oud-speler van de Limburgse club) ‘een grote meneer’ en een ‘katalysator voor het betaalde voet­bal’. Meijers: „ Een van onze abso­lute helden.” Snellenburg: „Keepers en linksbui­tens zijn de aparte figuren in het voetbal. Wij bewaren goede herin­neringen aan meneer de Munck.

Zijn stoel op de hoogste rij van het ereterras zal altijd met hem ver­bonden zijn.” 

Uitvaartdienst Moscowa Arnhem

De Supportersvereniging Vitesse heeft namens haar leden het condoleanceregister getekend en een bloemstuk met lint laten bezorgen.

Uitvaart Frans de Munck in Arnhem 

In Arnhem vond vandaag de uitvaart van oud-doelman en voormalig international Frans de Munck plaats. De Munck overleed vorige week op 88-jarige leeftijd. Door zijn katachtige reddingen, zwarte haar en zwarte shirt stond de Arnhemmer bekend als 'De Zwarte Panter'.

De Munck kwam als keeper 31 maal uit voor het Nederlands elftal. Hij sloot zijn carrière midden jaren zestig af bij Vitesse, waar hij ook enkele jaren trainer was. Ook nam hij deel aan de legendarische 'watersnoodwedstrijd'.

De belangstelling voor de dienst was groot. Prominenten als Michael van Praag van de KNVB roemde hem voor zijn bijdrage aan het Nederlandse voetbal. Will Meijers van Fortuna Sittard noemde hem een pionier, als een van de eerste betaalde voetballers bij de Sittardse Boys. Jan Snellenburg sprak namens Vitesse. Hij noemde De Munck een echte Vitessenaar en herinnerde zich hoe de Arnhemmer zijn tegenstanders angst inboezemde met zijn verschijning.


Mooie woorden bij afscheid De Munck 

 Met vele mooie woorden hebben familie, vrienden en enkele prominenten uit de voetbalwereld donderdag in Arnhem afscheid genomen oud-doelman Frans de Munck. De Munck overleed vrijdagavond op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Arnhem. De doelman kwam in het verleden 31 keer uit voor Oranje.

Tijdens de plechtigheid in Arnhem sprak onder anderen KNVB-voorzitter Michael van Praag lovende woorden over de doelman die vanwege zijn charismatische voorkomen en katachtige reflexen in het doel zijn bijnaam 'de Zwarte Panter' verwierf. „Frans heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het voetbal in Nederland. Hij heeft ook vele Nederlanders ertoe gezet te gaan voetballen en keepen. Namens de KNVB wil ik hem daar geweldig voor bedanken.”

Voorzitter Wil Meijers van Fortuna Sittard, waar De Munck bij de voorlopers van die fusieclub enkele seizoenen onder de lat stond, herinnerde zich De Munck als „de katalysator van het betaalde voetbal in Nederland.” Met een diepe buiging nam hij afscheid van de voetballer die er volgens hem toe heeft bijgedragen dat het profvoetbal in Nederland voet aan de grond kreeg. Ook oud-bestuurslid Jan Snellenburg nam namens Vitesse het woord.

De aanwezige belangstellenden namen met een rondgang rond kist definitief afscheid van de oud-doelman. De Munck wordt later donderdag gecremeerd.


Indrukwekkend afscheid van De Munck 

Frans de Munck is donderdagmiddag gecremeerd. Velen uit de voetbalwereld bewezen de oud-keeper en oud-trainer van Vitesse de laatste eer. Onder hen oud-PSV-er Fons van Wissen, die speciaal uit Eindhoven naar Arnhem was gekomen.

“Frans praatte niet veel. Zijn aanwezigheid was al genoeg, hij had een enorme uitstraling.” Fons van Wissen, die uitkwam voor MVV (1954-1959) en PSV (1959-1967), stak zijn bewondering voor de Zwarte Panter donderdagmiddag niet onder stoelen of banken. “Frans was 10 jaar ouder dan ik. Ik keek enorm tegen hem op en toen ik mij pas veel later als voetballer ontwikkelde, speelde ik zelfs met MVV tegen hem. Frans was toen keeper van Fortuna’54. MVV en Fortuna waren toen de clubs van Limburg, daar kwam Rapid JC later bij. Dat leefde toen enorm.” 

De Munck speelde 31 interlands, Van Wissen 30, waarvan 14 als aanvoerder. Volgens de Eindhovenaar hebben ze slechts zes interlands gezamenlijk gespeeld. “Daarvan hebben we er 4 gewonnen en 2 gelijk gespeeld als ik me goed herinner”, vertelde Van Wissen. “Frans was een geweldige keeper. Een voorzet? Die pakte Frans of hij verlengde de bal.”

Heel veel hebben De Munck en Van Wissen na hun interlandcarrière niet met elkaar gesproken. “Ik heb Frans altijd gebeld op zijn verjaardag, op 20 augustus. Totdat hij blijkbaar een ander nummer had gekregen.”

Tijdens de crematieplechtigheid op Moscowa sprak KNVB-voorzitter Michael van Praag over zijn herinneringen aan De Munck. ‘Als radioverslaggever Dick van Rijn het had over katachtige reddingen en prachtige zweefduiken, dan zat ik met mijn oor aan de radio gekluisterd’. Volgens Van Praag heeft De Munck het Nederlandse voetbal ‘mooier gekleurd’. ‘Frans de Munck heeft miljoenen mensen in de stadions en voor de radio prachtige momenten bezorgd’.

Jan Snellenburg, bestuurslid van Vitesse, noemde De Munck ‘een echte Vitessenaar’. ‘Hoewel hij bij Vitesse niet eens zo lang speler en trainer is geweest. Maar hij is altijd in Arnhem blijven wonen en bezocht de wedstrijden van Vitesse.’ ‘De Munck was een grote meneer’, zei Snellenburg. ‘Ik sprak hem aan met ‘jij’ en ‘jou’, maar had altijd de neiging hem met ‘u’ aan te spreken.’

De voetbalwereld nam donderdagmiddag zo afscheid van een legendarische doelman. Veel oud-Vitessenaren, waaronder Piet van Kerkhof, Willy Veenstra, Chris de Vries, Ton Keijman, Ben Hofs, Joop Peters, Nico Kunst en oud-trainer Nico van Zoghel, die Frans de Munck ooit als doelman opvolgde bij het Utrechtse DOS. Ook een delegatie van Arnhemse Boys, waar De Munck enkele jaren trainer was, woonde de plechtigheid op Moscowa bij.

Bron: ArnhemSports

De Gelderlander / Omroep Gelderland txt / Telegraaf

Hoofdsponsor: