25 juni 2021 In de media

Keeperstrainer Zoetebier: ‘Coaching naar verdedigers vind ik belangrijk’

De nieuwe keeperstrainer van Vitesse, Edwin Zoetebier heeft een mooie carrière als doelman achter de rug. Hij stond onder de lat bij clubs als Sunderland, Feyenoord, Vitesse, opnieuw Feyenoord en PSV. Hoogtepunt was het winnen van de UEFA Cup met Feyenoord in 2002. “Feyenoord haalde me in 2001 terug. Maar dat jaar Vitesse (2000-2001; red.) was hartstikke leuk. Ik werk nu weer bij een mooie, ambitieuze club, met meelevende supporters.”

Edwin Zoetebier was het jaar bij Vitesse razend populier. En niet alleen om zijn goede prestaties in Arnhem. De Theo Bos Zuid-tribune zongen hem tweewekelijks met het markante ‘1-2-3-4 Zooeetebier’ toe.

Nu keert hij terug in Arnhem als keeperstrainer en opvolger van Rein Baart. Zoetebier heeft de afgelopen tien jaar in dezelfde functie bij FC Volendam gewerkt.

Vitesse heeft na het vertrek van de ervaren Remko Pasveer naar Ajax nog een vacature onder de lat. “De zoektocht is duidelijk”, deelt Zoetebier met De Gelderlander. “Ik heb over de nieuwe keeper niet heel veel te vertellen. Ik lever een vakinhoudelijke zienswijze. De technisch directeur beslist, uiteraard in samenspraak met de hoofdtrainer. Of ik Oliver Christensen van Odense ken? Jamal Blackman van Chelsea? Als we in die categorie terechtkomen, is dat mooi. Maar ik weet niet wat de financiële mogelijkheden van Vitesse zijn. Als er een keeper komt, moet die beter zijn dan Houwen. Want die heeft al kwaliteit.”

Zoetebier maakt het keepersvak heel simpel. “Uiteindelijk moet een keeper ballen tegenhouden. Het is goed als hij heerst in het strafschopgebied. Dat haalt druk op een team weg. En coaching naar verdedigers vind ik belangrijk. Met die aspecten gaan we aan de slag.”

Edwin Zoetebier tekende een contract voor een jaar bij Vitesse.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: