27 februari 2014 In de media

Ken je deze nog: Paulo Rink

Paulo Roberto Rink (21 februari 1973) was Duits-Braziliaanse aanvaller die een half seizoen uitkwam voor Vitesse. In het GelreDome was Rink niet populair, maar wel erg belangrijk.
Paulo Roberto Rink (1973) February 27th, 2014

De dertienvoudig Duits international kende zijn beste jaren bij Bayer Leverkusen en deed met Duitsland mee aan het EK 2000. (Foto: Youtube)

De in Brazilië geboren Rink begon zijn professionele loopbaan bij Atlético Paranaense, waar hij zich snel ontwikkelde tot een makkelijk scorende aanvaller. Bayer Leverkusen viel dit ook op en maakte in de zomer van 1997 zes miljoen dollar over aan de Brazilianen om de 24-jarige spits te kunnen contracteren. In Leverkusen vormde Rink een koppel met Ulf Kirsten en deed het hier naar behoren. Rink scoorde negenmaal, Kirsten werd met 22 treffers topscorer van de Bundesliga, waarin Leverkusen derde werd.

Het jaar erop kwam Rink uit voor Santos, waarna hij in de winter van 1999 weer ging spelen voor Leverkusen. Het werd een uitstekend halfjaar voor de spits door tien treffers te maken in zestien wedstrijden. Het leverde hem zelfs een selectie voor de Duitse nationale ploeg op die naar het EK 2000 ging. Tot de winter van 2002 bleef Rink met wisselend succes voetballen voor Die Werkself, waarna FC Nürnberg een half miljoen euro voor hem overhad en hem kocht. Het werd echter geen succes en Rink trok al gauw naar Energie Cottbus, waar Tomislav Piplica onder de lat stond. Ook in het oosten van Duitsland kende Rink maar weinig succes, waarop hij in de zomer van 2003 bij het Cypriotische Olympiakos Nicosia tekende. Hier scoorde de aanvaller vervolgens weer vlot (negen treffers in veertien wedstrijden), maar door het lage niveau vertrok hij na een halfjaar naar Vitesse.

De Arnhemmers zaten flink in degradatieproblemen en hoopten met de ervaren Rink in de Holland Casino Eredivisie te blijven. De ploeg van trainer Edward Sturing had onder meer Nicky Hofs, Bert Konterman en Purrel Fränkel onder contract staan destijds en wist mede door enkele belangrijke treffers van Rink in de Eredivisie te blijven. Op de laatste speeldag scoorde hij bijvoorbeeld tweemaal tegen FC Utrecht (3-0) en deelde hij een assist uit, wat handhaving betekende. Populair was Rink in Arnhem echter niet. Sturing ergerde zich meermaals groen en geel aan ‘de BV Paulo Rink’, die met name voor zichzelf voetbalde en vaak probeerde te scoren met schoten van een metertje of veertig.

In de zomer van 2004 was Vitesse dan ook blij dat men met de aanvaller het eens werd over contractontbinding. Rink speelde hierna nog voor het Zuid-Koreaanse Jeonbuk Hyundai Motors, Olympiakos Nicosia en sloot in 2006 zijn loopbaan af bij Atlético Paranaense. Tegenwoordig probeert Rink te scoren in de pokerwereld.

Kentudezenog / Foto’s SV

Hoofdsponsor: